Projekti / Oružane snage BiH uspostavljaju vojne ambulante

29. 04. 2020. u 20:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 79

U kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine „Rajlovac“ danas je prezentiran dosadašnji napredak projekta uspostavljanja vojnih ambulanti na lokacijama OS BiH, odnosno prvih ambulanti od osnivanja Oružanih snaga BiH.

Radi se o zvaničnom završetku građevinskih radova na uspostavljanju vojne ambulante na lokaciji kasarne „Rajlovac", jednoj od ukupno četiri vojne lokacije na prostoru Bosne i Hercegovine.

Prezentaciji su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, te ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Field, kao i zamjenik komandanta NATO Štaba u Sarajevu brigadir Morten Henriksen.

Aktivnosti na uspostavljanju vojnih ambulanti realizuju se u okviru projekta koji je usmjeren ka razvoju sanitetske službe OS BiH, u cilju unapređenja zdravstvene zaštite pripadnika OS BiH na području cijele Bosne i Hercegovine, čime se daje mogućnost vojnim ljekarima da vrše preglede i/ili po potrebi upućuju na daljnje specijalističke preglede u zdravstvene ustanove u BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

Inicijator ovog projekta bila je Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini koja je osigurala i finansijska sredstva za njegovu implementaciju, a u implementaciji značajnu ulogu imaju predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i predstavnici NATO Štaba u Sarajevu, kao i predstavnici nadležnih entitetskih institucija u oblasti zdravstva zbog usklađenosti procedura sa relevantnim entitetskim i kantonalnim propisima u ovoj oblasti.

Vrijedi podsjetiti da su 2019. godine utvrđeni standardi koji se odnose na gradnju, nabavke i opremanje ambulanti, i već početkom februara 2020. godine, nakon što su uspješno okončane sve zakonske procedure, krenulo se u izvođenje potrebnih građevinskih radova. Radovi su organizovani u dva pravca. Dio radova su izvodili pripadnici građevinske službe OS BiH, a dio građevinske firme, tako da su zaključno sa današnjim danom, radovi na ambulanti u kasarni OS BiH „Rajlovac“ okončani i ambulanta je opremljena potrebnom medicinskom i tehničkom opremom.

Do kraja maja planiraju se završiti radovi na ambulanti u kasarni „Kozara“ Banja Luka, kao i radovi na ambulanti u kasarni „Dubrave“ Živinice, nakon čega će uslijediti zvanično otvaranjе sve tri ambulante. Na četvrtoj planiranoj lokaciji OS BiH, kasarna „Božan Šimović“ u Čapljini, zbog određenih građevinskih zahtjevnijih radova, odnosno problema krova koji zahtjeva kompletnu zamjenu, radovi na ambulanti još nisu izvođeni. Izrađen je glavni projekat i uskoro se očekuje izvođenje radova.

Kako je planirano za naredni period, nakon okončanja radova i cjelokupnog opremanja organizovat će se posjete nadležnih ministarstava i sastanci, kako bi se pokrenuo proces potrebne zakonske registracije ambulanti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA