MO BiH Solaku: Uvijek ćemo biti u službi građana, CZ može imati svoje letjelice

F. V.
MO BiH Solaku: Uvijek ćemo biti u službi građana, CZ može imati svoje letjelice
Foto: MOBiH / Helikopter OSBiH

Nakon što je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio za Radiosarajevo.ba da je suluda ideja tražiti međunarodnu pomoć u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, a da pri tome imate letjelice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje su prizemljene zbog problema sa servisiranjem, na upit našeg portala oglasilo se i Ministarstvo odbrane naše zemlje.

Pripadnici OSBiH gase požare 

Podsjetimo, Solak je odbacio ideju o kupovini air traktora i kanadera, tvrdeći da su helikopteri primjereniji potrebama Bosne i Hercegovine, te da, za razliku od navedenih letjelica mogu biti korišteni tokom cijele godine, i to ne samo za potrebe gašenja požara, već i u drugim kriznim situacijama. 

"I pored svih poteškoća sa kojima se suočava sistem odbrane, resursi Ministarstva odbrane i Oružanih snaga će uvijek, u skladu s važećim zakonskim propisima, biti u službi interesa i zaštite države i svih građana Bosne i Hercegovine. U posljednjim požarima, pripadnici 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH, helikopterima UH-1H iz zraka su gasili požare kod Drvara 19. marta, kod Tuzle 8. aprila te istoga dana drugim helikopterom na području općine Prozor, gdje su nastavili gašenje 9. i 10. aprila. Na području Mostara gasili su od 10. do 13. aprila", navode, uz ostalo, iz Ministarstva odbrane BiH. 

U pogledu misije pomoći stanovništvu i civilnim institucijama, iz Ministarstva odbrane podvlače "da se u državnim sistemima s dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti, sredstva i pripadnici oružanih snaga koriste tek kao drugi ili treći ešalon reakcije/intervencije". 

"Značajan broj zemalja u sastavu svojih vatrogasnih jedinica posjeduje i sredstva za gašenja požara iz zraka, koja su prva linija odbrane. Sistem prevencije i operativnog djelovanja na tako je visokom nivou da se ova sredstva koriste kada je požar još u razvoju, čime se značajno smanjuju posljedice požara", napomenuli su. 

Uloga Civilne zaštite 

Nadalje dodaju da se "ovakva sredstva se mogu naći i u inventaru Civilnih zaštita (koje se angažuju kao drugi ešalon)". 

"I imaju višestruku ulogu kao zrakoplovne platforme za osmatranje i izviđanje terena, zaprašivanje u cilju prevencije širenja insekata, prevoz pripadnika civilne zaštite na ugrožena područja, prevoz povrijeđenih i unesrećenih, medicinske evakuacije, gašenja požara iz zraka i slično.  U pojedinim zemljama, odgovornost za čuvanje šumskih bogatstava imaju i ministarstva šumarstva, koja u sezoni, tokom potencijalne opasnosti od požara, angažuju iznajmljena sredstva za gašenje požara iz zraka. Kad se iscrpe sve ove mogućnosti i kada prijetnja po materijalna dobra i živote građana nadjača sve već upotrijebljene snage, traži se angažman oružanih snaga, koje se i za takve zadatke spremaju u sklopu svojih redovnih godišnjih programa obuke", pojasnili su iz MOBiH. 

Podsjećaju kako i su stvaranjem Oružanih snaga BiH, postojeća zrakoplovno-tehnička materijalna sredstva naslijeđena su od prijašnjih entitetskih vojski. Riječ je o srednjim transportnim helikopterima Mi-8, višenamjenskim helkopterima UH-1H i lakim višenamjenskim helikopterima SA-341/342 Gazela. 

"Ove letjelice dobrim su dijelom bile neoperativne ili samo djelimično operativne, te se odmah pristupilo značajnijem ulaganju u njihove popravke ili remonte. Na taj način je 2007. i 2008. godine remontovan određen broj helikoptera Mi-8 i Gazela, kao i sredstva protivzračne odbrane te zračnog osmatranja i javljanja", naveli su. 

Naglašavaju i da je u tom periodu kontinuiranog ulaganja u sredstva i objekte MO i OS BiH, budžet za odbranu iznosio oko 370 miliona KM, te da je svake godine je rastao, kako bi se adekvatno zadovoljile potrebe za servisiranjem i remontom sredstava OS BiH. 

"Budžet za odbranu je tada iznosio 1,5 % bruto društvenog proizvoda (BDP) te smo bili na dobrom putu da zadovoljimo jedan od uslova koji se postavlja pred zemlje, članice NATO (kao i za one koje to teže postati) o izdvajanju 2 % BDP za sistem odbrane. MO i OS BiH dijele status ostalih državnih institucija koje od 2012. godine imaju nepromijenjen budžet i on sada iznosi oko 290 miliona KM. To je nedovoljno za održavanje i remont sredstava i iz godine u godinu ima sve vidljivije posljedice po operativnost sredstava MO i OS BiH, jer navedena tehnika ima svoj rok upotrebe i priličan broj sredstava se treba zamijeniti novijim i modernijim", stav je Ministarstva odbrane.

Očekuju nove letjelice 

U odnosu na 2009. godinu kada su imali 1,5 posto izdvajanja za sistem odbrane u odnosu na BDP, 2019. godine je zbog kontinuiranog rasta BDP-a ovaj procenat pao na 0,85 posto. 

Zbog toga su MO i OS BiH pristupili izradi višegodišnjih projekata i Planova modernizacije za što su donesene i odgovarajuće odluke izvršnih vlasti Bosne i Hercegovine (Vijeća ministara i Predsjedništva). 

"Od datuma donošenja ovih odluka pa sve do danas, osim ograničenih izdvajanja iz sopstvenih finansijskih izvora MO BiH i značajnih donatorskih fondova strateškog partnera BiH, Vlade Sjedinjenih Američkih Država, druge finansijske podrške institucija BiH nije bilo. Zahvaljujući prvenstveno sredstvima iz fondova FMS/FMF Vlade SAD, krajem 2019. godine, MO BiH je s predstavnicima SAD potpisalo ugovor o nabavci četiri višenamjenska helikoptera UH-1H-II, što predstavlja najznačajniju i najveću investiciju u historiji OS BiH. Po isporuci koju očekujemo u narednim godinama, to će omogućiti helikopterskim jedinicama OS BiH da se spremnije i opremljenije suočavaju s postavljenim zadacima, uključujući i pomoć civilnom stanovništvu", zaključili su iz Ministarstva odbrane BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije