Oručević o incidentu u Mostaru: Nered i bol kao dio zajedničke velike nesreće

2
F.V.
Oručević o incidentu u Mostaru: Nered i bol kao dio zajedničke velike nesreće
Privatni album / Husein Oručević

Fudbal u gradu na Neretvi stvorio je neobičan, ali kontinuiran poligon ispoljavanje nabujalih političkih strasti, emocija, prije svega etničke mržnje i poznatog balkanskog inata, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba poznati mostarski novinar i aktivista Husein Oručević.

Ulice Mostara sinoć su ponovo bile poprište incidenata. Jedna osoba teško, a jedna lakše povrijeđena, oštećena imovina Mostaraca, deset uhapšenih... To je epilog dešavanja u noći sa subote na nedjelju.

"Radost, nadanja i sreća jedne navijačke grupe, izazivaju kod suparničke skupine trenutnu reakciju, budi se potreba negiranja uspjeha, ali i širenja informacija koje će je zasjeniti, ubrzati amneziju na trenutak nadanja koji je izazavao radost, uništava se sjećanja na bilo kakav uspjeh", kaže Oručević za Radiosarajevo.ba.

"Većina javnih ispoljavanja navijačkih radosti se pretvara u paradiranje zastavama, vožnju automobila duž nekadašnje linije fronta, glasno trubljenje, ali i glasanje navijača uperenih na drugu stranu, povicima izazvanja", podsjeća on.

Ovdje se, veli Oručević, sreća i radost jednih zrcale kao nesreća i tuga drugoga.

"Iz ove okrnjene i pogubne mentalne dijalektike možemo izaći samo onda kada političke strukture odluče navijati za Grad, za Mostar, za svaki njegov klub i uspjehe istih. Novi mostarski parlamentarci trebali bi grupno odlaziti na utakmice, a predvoditi mora gradonačelnik Kordić. Takav politički rasplet nikome u Mostaru ne odgovara, mazohistički se držimo grada slučaja, a nered i bol su postale sastavnica ovdašnjih polovičnih mostarskih sreća, dakle velike zajedničke nesreće Grada", zaključio je Oručević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije