Naser Orić nakon presude: Pravda je zadovoljena

A. B.
Naser Orić nakon presude: Pravda je zadovoljena
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Naser Orić
Nekadašnji komandant odbrane Srebrenice Naser Orić, nakon što ga je danas Sud BiH oslobodio krivice za ratni zločin u okolini Srebrenice 1992. godine, izjavio je kako je pravda zadovoljena.

Orića je ispred zgrade Suda BiH dočekalo mnogo ljudi, koji su njegov izlazak pozdravili aplauzom. Orić se nije mnogo zadržavao, a oni koji su ga došli dočekati, nakon izlaska iz Suda su ga ispratili do automobila.

Njegova advokatica Lejla Čović je izjavila kako je današnja presuda ona koju je advokatski tim odbrane Nasera Orića očekivao sve vrijeme.

"Bilo ko ko je pratio ovo suđenje, mogao je samo ovakvu presudu i očekivati", kratko je prokomentirala Čović.

Sud Bosne i Hercegovine danas je Orića oslobodio krivice, odnosno optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice tokom 1992. godine. Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić naveo je u obrazloženju da su Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni po sve tri tačke optužnice. .

Suđenje u ovom predmetu je okončano 12. septembra, kada je odbrana iznijela završne riječi. Tada je odbrana iznijela da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati ono što je Oriću stavljeno na teret.

Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske na zahtjev Republike Srbije. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića, s obzirom na to da mu je za te zločine već suđeno. Naser Orić je 2008. godine pred haškim sudom pravosnažno oslobođen krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Posljednjeg dana ove sedmice zakazano je izricanje presude za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti koji su 1993. zatvarani te fizički i psihički maltretirani, a za koji su optuženi Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Habib Čopelj i Mehmed Kaminić.

Ove sedmice nastavit će se suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, Vitezu, Orašju, Rogatici, Prijedoru, te drugim bh. gradovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije