Stjepan Mesić treba biti Počasni građanin Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Stjepan Mesić treba biti Počasni građanin Sarajeva
FOTO: Fena / Stjepan Mesić

Predstavnici organizacija civilnog društva, Hrvatskog narodnog vijeća BiH, Srpskog građanskog vijeća-Pokret za ravnopravnost, Bošnjačke zajednice kulture “Preporod“ i Asocijacije nezavisnih intelektualaca-Krug 99 podržali su Gradsko vijeće i gradonačelnika Abdulaha Skaku da se priznanje Počasnog građanina Grada Sarajeva dodijeli na čast Stjepana Mesića. 

"Na ovaj način želimo podijeli i potvrditi opšteprihvaćeno mišljenje građana Sarajeva da je Stjepan Mesić i u ratu i u miru, za vrijeme opsade i poslijeratnih napora na obnovi zajedničkog života u razumijevanju i uvažavanju, dao nemjerljive doprinose afirmaciji Sarajeva kao Glavnog grada BiH, i u regionalnim i u internacionalnim okvirima", navodi se u saopćenju ovih organizacija.

Naveli su i da je, neovisno od političke pozicije, i kao građanin i kao državnik, Stjepan Mesić ostao konzistentan u ohrabrivanju građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine na očuvanju kulture bosanskohercegovačkog načina života, ali i pozicije nezavisne i suverene Države BiH.

"Naspram vanjskih i unutarnjih sila razaranja i destrukcije, etnoteritorijalnih podjela i prisvajanja, nametanja ideologija zla i sukoba, glas Stjepana Mesića širio je istinu o Sarajevu i BiH čak i onda kada je to sasvim direktno ugrožavalo njegovu egzistenciju i politički opstanak. Da su načela humanizma u politici mogući, dokaz je cjelokupno političko djelovanje i moralan odnos prema građanima i narodima Bosne i Hercegovine Stjepana Mesića", stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije