Organizacije civilnog društva održale sastanak: Tema - izmjene Izbornog zakona BiH

2
Radiosarajevo.ba
Organizacije civilnog društva održale sastanak: Tema - izmjene Izbornog zakona BiH
Foto: Ustupljena fotografija / Predstavnici organizacija civilnog društva

Predstavnici organizacija civilnog društva iz Bosne  i Hercegovine: Jevrejskog kulturnog društva La Benevolencija, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća, ANI Krug 99, Foruma parlamentaraca BiH 1990 i Centra za promociju civilnog društva održali su sastanak na kojem su razmatrali najavljene izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Na sasatanku je ukazano na neophodnost zajedničkog djelovanja u kontekstu zahtjevanja izmjena Izbornog zakona BiH kojim će se omogućiti upotreba novih tehnologija u izbornom procesu i redefiniranja načina izbora biračkih odbora.

"Postojeći izborni proces je u ogromnoj mjeri kompromitiran  i zloupotrebljen, do tog nivoa da se postavlja pitanje smisla održavanja izbora po postojećem sistemu i vrlo lošim iskustvima.

U Sarajevu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

U Sarajevu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Uvažavajući momentum u kojem se nalazimo, koristeći svoja prava kao građani Bosne i Hercegovine, udruženi kroz civilne organizacije, zajedničkim snagama ćemo istrajavati na izmjenama Izbornog zakona koji nužno trebaju biti donesene od strane Parlamentarne Skupštine BiH. U slučaju njihovog neusvajanja, izmjene koje se odnose na integritet izbornog procesa trebaju biti donesene od strane OHR-a, u ime svih građana Bosne i Hercegovine. Prvi naredni korak u ovom pravcu biće izrada konkretnih tekstualnih izmjena Izbornog zakona uz stručnu konsultaciju sa CIK BIH, koji trebaju svakako biti uključeni u ovaj process. 

Želimo jasno podcrtati da naše organizacije i dalje čvrsto stoje na stanovištu da je prioritet neophodnih izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona BIH implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, što ostaje strateško određenje našeg zajedničkog djelovanja", saopćili su. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije