Sastanak CIK-a: 'Izborni proces u BiH unaprijediti uvođenjem novih izbornih tehnologija'

0
Fena
Sastanak CIK-a: 'Izborni proces u BiH unaprijediti uvođenjem novih izbornih tehnologija'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / CIK BiH održala sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija

Nakon održanih sastanaka s predstavnicima Koalicije "Pod lupom" i Transparency International BiH, u srijedu, 22. novembra, je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) održala sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija okupljenih oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u BiH na putu u EU i NATO.

U ime nevladinih organizacija sastanku su prisustvovali direktorica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar, potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća BiH Rajko Živković i potpredsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Marinko Pejić.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović govorio je o trenutnim aktivnostima ove komisije, a posebno o aktivnostima na provođenju "Testnog projekta podrške Europske unije za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH".

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Predstavnici nevladinih organizacija su pozdravili napore CIK-a BiH da se izborni proces u BiH unaprijedi uvođenjem novih izbornih tehnologija.

Kako je saopćeno iz CIK-a, organizacije civilnog društva okupljene oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO ostaju čvrsto opredjeljene da je prioritet neophodnih izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona BiH implementacija svih presuda Europskog suda za ljudska prava.

CIK BiH održala sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija

Istovremeno, smatraju da je nužno odmah pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH, od donosilaca odluka na nivou BiH, koje se odnose na integritet izbornog procesa i upotrebu izbornih tehnologija na biračkim mjestima u BiH u oktobru 2024. godine.

U narednom periodu bit će nastavljena saradnja između Centralne izborne komisije BiH i domaćih i međunarodnih organizacija koje zagovaraju reformu izbornog zakonodavstva u smislu jačanja integriteta izbornog procesa u BiH, navodi se u saopćenju CIK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije