Organizacije civilnog društva na Forumu o borbi protiv dezinformacija u medijima i društvu

0
Fena
Organizacije civilnog društva na Forumu o borbi protiv dezinformacija u medijima i društvu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Vijeće za štampu

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, danas, 5. oktobra, u Sarajevu organiziralo je forum "Glas u zagovaranju promjena i borbi protiv dezinformacija u medijima i društvu".

Na forumu su učestvovali predstavnici organizacija civilnog društva aktivnih u različitim oblastima zaštite ljudskih prava. Učesnici su se upoznali sa svim prednostima samoregulacijskog mehanizma u zaštiti prava na slobodu izražavanja.

Forumu je prisustvovao i britanski ambasador u BiH Julian Reilly, koji napominje da Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznaje važnost i nastavlja podržavati saradnju medija i civilnog društva.

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

"Vijeće za štampu ima ključnu ulogu za podsticanje visokokvalitetnog nezavisnog medijskog izvještavanja, uz podršku partnera iz civilnog društva. Napadi na medije i civilno društvo i ograničavanje njihovih sloboda su ozbiljni alarmi za sve nas i naš odgovor treba biti snažan jer jedino tako možemo sačuvati jedan od temelja svakog demokratskog društva", kazao je ambasador Reilly.

Napominje da su zakon o kriminalizaciji klevete i Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija RS loše vijesti za demokratiju, te da mediji i civilno društvo zajedno trebaju raditi na očuvanju Kodeksa za štampu i online medije, ukazivati na dezinformacije, dok je na vlastima da ne ugrožavaju slobodu medija, a time i put BiH ka euroatlantskim integracijama.

Vijeće za štampu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Vijeće za štampu

Uime Vijeća za štampu i online medije u BiH obratila se Dženana Burek, koja naglašava da je u ovom trenutku pritisak na medije i ograničavanje medijskih sloboda u BiH ključno, jer su bh. mediji suočeni s represivnim zakonima, tužbama za klevetu, ekonomskim pritiscima, te krivičnim progonom u RS.

"U RS je na udaru i civilno društvo. Svim silama se moramo boriti protiv toga, te nastaviti našu borbu da medijima omogućimo da časno obavljaju svoj posao. Medijima u BiH potreba je pomoć u postizanju nivoa profesionalnog izvještavanja. Urednici i novinari žele da rade na profesionalnom nivou. Vijeće je ove godine primilo 398 žalbi, od kojih je 289 riješeno samoregulacijom. To znači da su novinari i urednici postupali po našim žalbama na neprofesionalno izvještavanje", kazala je Burek.

Podnošenjem žalbi na neprofesionalno medijsko izvještavanja, građani, mediji i organizacije civilnog društva zajedno se mogu izboriti protiv dezinformacija. U sklopu foruma, eksperti za etičko medijsko izvještavanje uputit će predstavnike organizacija civilnog društva kako mogu direktno uticati na podizanje nivoa profesionalnog izvještavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije