Optužen za ratni zločin: Kupio silovanu ženu od VRS-a i seksualno ju iskorištavao

AA
Optužen za ratni zločin: Kupio silovanu ženu od VRS-a i seksualno ju iskorištavao
Foto: Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo Bosne i Hercegovine
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milana Todovića, rođenog 1961. godine u mjestu Čelebići - Velenići, općina Foča, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, paravojnih i policijskih snaga RS usmjerenog na civilno bošnjačko stanovništvo na području općine Foča, u vremenskom periodu od 30. oktobra 1992. do 5. marta 1993. godine na području Foče, u svojstvu pripadnika VRS, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava. 

Prema navodima optužnice, nakon što je žrtva zarobljena i silovana na različitim lokacijama od strane različitih pripadnika VRS, optuženi se tereti da je žrtvu prisilio na seksualno ropstvo, kupivši je od pripadnika VRS. 

"Optuženi je u navedenom periodu žrtvu držao u stambenoj zgradi zatočenu u nehumanim uslovima, bez hrane, vode, struje i grijanja, gdje ju je maltretirao i tukao nanoseći joj tjelesne povrede te silovao više puta i prisiljavao na seksualni odnos sve dok nije uspjela pobjeći", navode iz Tužilaštva BiH. 

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka g) u vezi sa članom 53. stavom 1. i članom 180. stavom 1. KZ-a BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije