Procesuiranje ratnih zločina: Pravosuđe mora biti oslobođeno političkog utjecaja

S. Š. J.
Procesuiranje ratnih zločina: Pravosuđe mora biti oslobođeno političkog utjecaja
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini obilježila je danas završetak projekta "Jačanje kapaciteta za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina".

S ciljem efikasnijeg rada na predmetima ratnih zločina, tim projektom su finansirane specijalizirane obuke tužilaca, sudija, osoblja za podršku svjedocima i branilaca u predmetima ratnih zločina, te upošljavanje stručnih saradnika u sudovima i tužilaštvima.

"Misija OSCE-a u BiH već dugo pruža podršku razvoju pravosudnog sektora u BiH. Projekt "Jačanje kapaciteta za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina", koji je pokrenut 2014. godine, predstavlja uzor bliskog partnerstva između međunarodne zajednice i domaćih institucija na usavršavanju dugoročnih poboljšanja u pravosudnom sektoru, istovremeno povećavajući nivo odgovornosti koje je preuzelo pravosuđe BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Rezultati slučajeva i suđenja, bez obzira da li su ih donijeli Haški tribunal ili bh. sudovi, moraju se poštovati. Pravosuđe mora biti oslobođeno političkog utjecaja", izjavio je šef Misije ambasador Bruce G. Berton.

Projekt je implementirala Misija OSCE-a u BiH, a finansirale vlade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Norveške, Švicarske, Njemačke, Italije i Austrije. 

"U pitanju je značaj projekt putem kojeg je Tuilaštvo BiH opremljeno kapacitetima potrebnim za rad, primljeni su novi tužitelji i ostalo osoblje potrebno u istražnom procesu, tužitelji su obučeni za rad tokom istrage ratnih zločina te je obezbijeđena podrška psihologa tokom rada sa svjedocima. Obzirom da se zatvara Haški tribunal, mi smo spremni nastaviti rad u procesuiranju ratnih zločina", pojasnila je vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić.

Direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH Arben Murtezić je kazao kako je u pitanju projekt vrijedan 691.175 eura, koji je obezbijedio obuke i različite aktivnosti za više od 2000 osoba, koje su vodili uglavnom domaći stručnjaci. 

U periodu od 2004. do 2016. godine, okončano je preko 415 predmeta ratnih zločina u BiH, a više od 410 osoba osuđeno je za ratne zločine pred sudovima u BiH. Broj neriješenih predmeta ratnih zločina do kraja 2016. godine iznosi 949 otvorenih istraga i 257 suđenja koji su u toku. Sud BiH je sa državnog nivoa ustupio 457 predmeta entitetskim pravosudnim organima od 2009. do 2016. godine.

Projekt "Jačanje kapaciteta za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina" je također uživao prednost bliske saradnje sa mnogim drugim domaćim i međunarodnim partnerima, uključujući VSTS, Ministarstvo pravde BiH, MKSJ, policijske akademije RS i FBiH, predsjednike sudova i glavne tužioce na svim nivoima, kao i EU zbog podrške posmatračkom radu Misije i pružanju pomoći u osiguranju dugoročne održivosti rezultata projekta.

U sklopu projekta, došlo je do mjerljivog povećanja znanja i vještina u istraživanju, procesuiranju i presuđivanju predmeta ratnih zločina kroz više od 100 obuka, zapošljavanje 140 pravnika uz pomoć IPA sredstava Europske unije, te održanja kontinuiteta upotrebe novih istražnih tehnika, kao što je upotreba audio-viuelne tehnologije u uzimanju izjava svjedoka tokom istražne faze predmeta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije