Potrebno efikasno i pravično procesuirati ratne zločine

Anadolija
Potrebno efikasno i pravično procesuirati ratne zločine
AA / Serge Brammertz
Druga međunarodna konferencija „Prepreke u procesuiranju ratnih zločina“ održana je danas u Sarajevu.

Glavne teme konferencije bile su izazovi u provođenju istraga, krivičnom gonjenju i presuđivanju u predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, kao i moguća rješenja za prevazilaženje ovih izazova.

Konferenciju, koja je okupila više od 40 predstavnika pravosuđa, međunarodnih pravnih eksperata, vlasti i međunarodne zajednice, organizovali su Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

„Žrtve i svjedoci su najvažniji akteri u krivičnopravnom procesu i bez njihovog učešća u postupcima ne bi bilo ni pravde za ove strašne zločine”, naglasio je Fermin Cordoba, v.d. direktora Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH.

„Misija će nastaviti pružati podršku pravosudnim institucijama na svim nivoima u BiH, kako bi osigurali efikasno i pravično procesuiranje predmeta ratnih zločina.”

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ poručila je da se o ovoj temi mora razgovarati javno kako bi ubrzali i unaprijedili procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Serge Brammertz je istakao:

„Dosadašnje iskustvo nas je naučilo da izazovi u procesuiranju ratnih zločina mogu biti uspješno prevaziđeni ukoliko se na nacionalnom nivou preuzme odgovornost za postkonfliktnu pravdu, uz odgovarajuću međunarodnu podršku.“

Misija OSCE-a u BiH je predstavila rezultate svog programa praćenja sudskih postupaka i jačanja kapaciteta, koji su vezani za provedbu Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te još jednom istakla svoju posvećenost i spremnost da nastavi pružati podršku jačanju domaćih pravosudnih institucija s ciljem pravičnog i efikasnog rješavanja svih neriješenih predmeta ratnih zločina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije