Opozicija RS Tužilaštvu BiH podnijela krivične prijave protiv 176 lica: Prvi na spisku Dodik

5
L. M.
Opozicija RS Tužilaštvu BiH podnijela krivične prijave protiv 176 lica: Prvi na spisku Dodik
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Jelena Trivić i Branislav Borenović

Branislav Borenović (PDP), Mirko Šarović (SDS), Nebojša Vukanović i Jelena Trivić, kandidatkinja za predsjednicu bh. entiteta RS, predali su danas krivične prijave Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog, kako su istakli, izbornih prevara.

Branislav Borenović je kazao da su predali nekoliko stotina pisanih dokaza i materijala koji imm daju osnov sumnje da se radi o krivičnom djelu.

"Ovo se tiče se i organizovanog kriminala. Očekujemo da Tužilaštvo pod hitno reaguje", istakao je Borenović.

Saobraćajna nesreća kod Bijeljine: Teško povrijeđen motociklista

Saobraćajna nesreća kod Bijeljine: Teško povrijeđen motociklista

Podnesena krivična prijava protiv Ilije Grahovca: Pozivao na ubistva Trivić i Borenovića

Podnesena krivična prijava protiv Ilije Grahovca: Pozivao na ubistva Trivić i Borenovića

Podsjetio je da je u petak podnesen i dio krivične prijave i Tužilaštvu RS.

"Jako je važno da se stane u kraj organizovanoj izbornoj pljački koja traje i nekoliko mjeseci pred izbore. Obezbijedili su da SNSD ima dominantan broj članova biračkih odbora. Kroz kontorolno brojanje prikazuje se brojne nepravilnosti. Dostavili smo krivičnu prijavu protiv nekoliko stotina lica", rekao je predsjednik PDP-a.

Prvi na spisku je, prema njegovim riječima, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, a zatim Obren Petrović i još 176 lica. Namjeravaju da proširujemo ovu prijavu na osnovu dokaza koje budu dobijali.

"Očekujemo da pravosuđe konačno počne raditi svoj posao u skladu sa Krivičnim zakonom BiH i Krivičnim zakonikom RS", zaključio je Borenović.

PDP nakon vijesti da Dodik ima više glasova od Trivić: "Noć je pojela pravdu i istinu u ovoj zemlji"

PDP nakon vijesti da Dodik ima više glasova od Trivić: "Noć je pojela pravdu i istinu u ovoj zemlji"

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, također je istakao da je na redu pravosuđe i drugi pravosudni organi.

"Pitanje izbornih krađa ne tiče se samo CIK-a nego i pravosudnih institucija. Očito se radi o organizovanom kriminalu i krađi nevjerovatnih razmjera. Na ispitu je cijelo društvo, ne samo CIK i pravosuđe. Ovo je trenutak u kojem može da krene opće ozdravljenje društva. Ako je neko krao na izborima, je li vi očekujete da on u naredne četiri godine ostane pošten", kazao je Šarović.

Nebojša Vukanović je također kritikovao državne i entitetske pravosudne institucije.

"Da pravosudni sistem funkcioniše, ne bismo danas bili ovdje. Tražio sam sastanak sa v.d. glavnog tužioca Milankom Kajganićem. Nevjerovatno je da SIPA i MUP RS nisu uhapsili nijednog člana biračkog odbora, a imaju dokaze", naglašava Vukanović.

Kazao je da ne vjeruje Tužilaštvu BiH niti bilo kojoj drugoj pravosudnoj instituciji.

"Da je Schmidt uveo odluku da se uvede video nadzor, do ovoga ne bi došlo. Ovo je jedan sistemski problem i vršit ćemo pritisak da se institucije oslobode i rade u skladu sa zakonom. Od Schmita očekujemo da se poštuje ovdje ono što se poštuje i u Europi", istakao je Vukanović.

Apsolutno nema govora o bilo kakvim nemirima, kazao je u odgovoru na pitanje da li će doći do nemira ukoliko se Dodik ne povuče, a prebrojavanje glasova pokaže drugačije.

"Samo želimo da pokrenemo institucije da rade u skladu sa zakonom i ništa drugo", zaključio je Vukanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije