PDP nakon vijesti da Dodik ima više glasova od Trivić: "Noć je pojela pravdu i istinu u ovoj zemlji"

12
Radiosarajevo.ba
PDP nakon vijesti da Dodik ima više glasova od Trivić: "Noć je pojela pravdu i istinu u ovoj zemlji"
Foto: PrtScr / N1 / Borenović i Trivić danas na pressu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jutros je objavila dio ažuriranih rezultata za Opće izbore Bosne i Hercegovine. 

Prema tim podacima, za poziciju predsjednika RS-a vodi Milorad Dodik (SNSD), iako je sinoć Jelena Trivić (PDP) - kao, doduše i Dodik - proglasila pobjedu. Do jutros, do 9 sati, bilo je obrađeno 81,91 posto biračkih mjesta.

Danas su se tim povodom oglasili iz PDP-a. 

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

Branislav Borenović, šef ove stranke, poručio je na press konferenciji u Banjoj Luci da "ne odustaju". Ostali su pri stavu da je Jelena Trivić pobijedila: "Sve ono što smo saopštili sinoć na bazi relevantnih uzoraka, razlika se nije mijenjala, 10 hiljada glasova bilo je više u korist Jelene Trivić."

Ko će biti predsjednik RS: Milorad Dodik i dalje vodi ispred Jelene Trivić

Ko će biti predsjednik RS: Milorad Dodik i dalje vodi ispred Jelene Trivić

Šta se desilo tokom noći, upitao se Borenović, poručivši kako će to sada da ispita i tražit će "krivičnu odgovornost za izbornu krađu koja isplivava jutros".

"Zbog građana RS-a nećemo odustati. Pravni tim PDP-a priprema radnje spram CIK-u, otkrićemo sve manipulacije, malverzacije i krađe koje su se dešavale tokom noći. Pa zamislite 30 hiljada nevažećih glasačkih listića, na prebrojanih 80 posto biračkih mjesta, što znači da će broj biti veći... poslali smo više od 20 prigovora zbog nepostupanja općinskih i gradskih izbpornih komisija, nekoliko stotina prigovora na zapisnike.

Tražit ćemo da se ponište izbori za predsjednika RS u najvećem dijelu entiteta", kazao je Borenović.

Spominjali su Zvornik, Prijedor i Doboj, gdje Dodik, kako tvrde, odjednom ima 10 hiljada glasova više od Jelene Trivić. 

"To čudo prevarantsko se dešavalo u mnogim drugim gradovima, otjerali su posmatrače", pričao je Borenović, a onda je spomenuo jedno biračko mjesto u Čelincu gdje Jelena Trivić ima 0 glasova, Dodik 235 glasova, a "neki no name kandidat Zoran Kalinić 204 glasa".

"'Ajte mi to objasnite, neka mi neko ovo objasni", nastavio je on.

Potom je otkrio kako na biračkom mjestu u selu, odakle je Jelena Trivić porijeklom, ona odjednom ima - nula glasova. Dodik je tu dobio 141 glas, a Kalinić 137 glasova. 

Nazdravio u čast Jelene Trivić: Branislav Borenović sa flašom dječjeg šampanjca prošetao Banja Lukom

Nazdravio u čast Jelene Trivić: Branislav Borenović sa flašom dječjeg šampanjca prošetao Banja Lukom

"Pa jel' to moguće? To samo pokazuje koliko je izborni proces, kada je u pitanju predsjednik RS, kontaminiran, zlouoptrijebljen i koliko je važno da na ovom istrajemo. Odustati nećemo, Trivić je pobijedila i nikakva krađa neće nas zaustaviti da to dokažemo, jer to je volja naroda", zaključio je.

Ponovio je da su imali podatke sa 70 posto biračkih mjesta i ponovo upitao "šta se desilo tokom noći"?

Potom je govorila Jelena Trivić. Zahvalila se svima koji su izašli na izbore, a potom naglasila da je "sveobuhvatan proces kontaminiran".

"Ako na jednom biračkom mjestu ja imam 150 glasova, a Dodik 160, a na biračkom mjestu odmah pored ja imam 0, Dodik 147.... Zoran Kalinić ima moje glasove, pa oni samo permutuju moje glasove njemu... da li je moguće da su moji protukandidati svi ostali na istom, a ja odjednom imam nula glasova? To je statistički nemoguće."

Tačka preokreta, smatra Trivić, desila se tokom noći "kada je CIK saopštio da još uvijek nisu jasni rezultati za predsjednika RS-a, jer birački odbori nisu dostavili rezultate".

Ispred PDP-a se slavi navodni poraz Milorada Dodika: Ori se poznata pjesma

Ispred PDP-a se slavi navodni poraz Milorada Dodika: Ori se poznata pjesma

"Jednostavno je sve stalo, zvali smo naše ljude na terenu... stalno su ponavljali brojanje glasova, pa nedostaje listić, pa idemo brojati ponovo... neki su u 3 ili 4 sata ujutro napustili biračka mjesta, ali, je li vama normalno da s biračkih mjesta nisu u normalnom roku dostavljeni rezultati?"

Tražit će, dodala je, da se izborni proces ponovi na nivou cijele RS - tražit će novo brojanje da bi imali dovoljan veliki uzorak neregularnosti. Ponovili su da ne priznaju poraz, da Dodik nije pobijedio i ne smatraju da su obmanuli građane.

"Možda nećemo uspjeti u tome da se izbori ponove, ali ćemo istrajati da oni koji su ovo napravili krivično odgovaraju", rekla je Trivić, a oboje su rekli kako nemaju razloga da Dodiku čestitaju. 

"Noć je pojela pravdu i istinu u ovoj zemlji", na kraju je rekao Borenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije