Opozicija: Bezrezervno podržavamo brisanje tog etničkog prefiksa iz Ustava

3
Radiosarajevo.ba
Opozicija: Bezrezervno podržavamo brisanje tog etničkog prefiksa iz Ustava
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predstavnici opozicije nakon sastanka u Sarajevu

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je danas nakon sastanka opozicije iz Federacije Bosne i Hercegovine da se ne razmatra opcija indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, da je na stolu direktan izbor.

Kako je izjavio Nikšić, njegove kolege i on su danas imali priliku da prvi put čuju “nešto konkretno”, odnosno u kojem pravcu se ide.

“Čuli smo da na stolu nije nikakvo rješenje, ni o čemu se konkretnom nije pričalo osim o tome da se danas izjasnimo, odnosno da budemo dio priče koji bi riješili tri pitanja: pitanje izbora članova Predsjednništva, domova naroda i tehničkih izmjena Izbornog zakona. Izjašnjavali smo se oko toga i izvukao sam zaključak da smo vrlo precizno dobili informaciju da se ne razmatra opcija indirektnog izbora članova Predsjedništva, da je na stolu direktan izbor, ukidanje etničkog prefiksa u kandidaturi za članove Predsjedništva, kao i kod izbora za izbor delegata za državni dom naroda“, izjavio je Nikšić.

Velike poplave i klizišta u Njemačkoj. Evakuiraju se ljudi, nestalo i struje, pogledajte prizore

Velike poplave i klizišta u Njemačkoj. Evakuiraju se ljudi, nestalo i struje, pogledajte prizore

Dodao je i da o Federalnom i o Vijeću naroda nije bilo govora, kao ni o drugim deblokadama.

“Svako od nas je iznio svoje stavove, da smo kao odgovorni predstavnici političkih partija spremni da dođemo do rješenja. I među nama ima različitih pogleda na određene stvari, ali nije utvrđen metod. Postoje varijacije Fileovog modela, ali o tome će se razgovarati kad eksperti pripreme te materijale“, rekao je Nikšić.

Predstavnici opozicije nakon sastanka u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Nermin Nikšić (SDP) nakon sastanka u Sarajevu

O tome je li bilo govora o dvije izborne jedinice, Nikšić je kazao da ne bi da komentariše nešto što je “na stolu kao jedno od varijanti”.

“Naravno da sam rekao da SDP neće do podržati, ali eksperti će naći više varijacija na rješenje. Mi smo prihvatili da smo spremni da razgovaramo kad budu varijacije i ne vidim nikakvog razloga da to ne uradimo“, rekao je.

Rekao je i da eksperti rade na rješenju te je rečeno da će pozvati neke predstavnike partija da učestvuju u tome kad se bude na stolu imalo konkretno rješenje.

“Postoje političke partije koje su vlast i iluzorno je očekivati da opozicije da riješe njihove probleme, ali da damo doprinos – tu smo“, izjavio je.

Podsjetimo, predsjednici opozicionih stranaka u Federaciji Bosni i Hercegovine bili su na sastanku u rezidenciji Erica Nelsona, američkog ambasadora u BiH, s ambasadorima i izaslanicima međunarodne zajednice.

Od predstavnika opozicionih stranaka iz FBiH sastanku su prisustvovali Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde, Fahrudin Radončić, lider SBB-a i Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

Situacija je malo atipična ali raditi se mora, istakao je Konaković.

Elmedin Konaković (Narod i pravda) nakon sastanka u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković (Narod i pravda) nakon sastanka u Sarajevu

“Čini mi se da su malo dinamizirani ovi razgovori, vidimo to i po sastancima u različitim institucijama da HDZ, SNSD i SDA vode dinamične pregovore sa međunarodnom zajednicom u kojima u nekim dijelovima eventualnih izmjena Ustava mora učestvovati i opozicija i to je zapravo nekakva uloga ljudi koji su danas bili na sastanku. Ono što je bilo važno da čujemo iz prve ruke, jer prema izjavama Bakira Izetbegovića nikako ne možete shvatiti šta se tamo dešava.

On svakih 15 dana promijeni svoj stav o nekoj vrsti mogućih izmjena Izbornog zakona, nekad je za direktan, nekad za indirektan, nekada ni za jedan pa je bilo vrijeme da čujemo da li postoji neka agenda šta je konačan cilj i plan. Mogu reći jednu važnu informaciju da bezrezervno podržavamo brisanje tog etničkog prefiksa iz Ustava i o tome niko nema dilemu. To je samo onaj dio procesa u kojem bi opozicija trebala učestvovati, ostalo su tehnike u kojima bi vladajuća izborna struktura trebala ponuditi rješenje novog Izbornog zakona”, rekao je Konaković, piše N1.

Naglasio je da su se možda određeni pomaci desili i da se iskristalisalo šta je to nemoguće.

“Čini mi se da su asimetrična rješenja nemoguća, da većina aktera s ove strane barem političke scene nisu za indirektan izbor u Parlamentu, a direktan u RS. Tako da mi se čini da to nije realna opcija i da se bliže konceptu izbora direktnog članova Predsjedništva”, dodao je Konaković.

Istakao je da su vjerovatno puste želje Dragana Čovića da budu dvije izborne jedinice bez brisanja etničkog prefiksa.

“Ukoliko ipak izbrišete etničke prefikse i kažete da su neke dvije izborne jedinice u FBiH koje apsolutno ne mogu imati nikakve obrise trećeg entiteta i to je nešto čemu se mi suprotstvaljamo, to bi onda značilo da bismo mogli imati Komšića i Čovića u Predsjedništvu BiH.

Zamislite taj scenarij i u tom bi slučaju svi kandidati i u RS i FBiH mogli biti svi njeni građani. Bilo bi interesantno da Bošnjaci legitimno izaberu Željka Komšića kao svog legitimnog predstavnika, a Hrvati Dragana Čovića. Vrijeme je pred nama vidjet ćemo šta će biti”, poručio je Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije