Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo inicijativu za opoziv Ibrahima Hadžibajrića

1
Radiosarajevo.ba
Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo inicijativu za opoziv Ibrahima Hadžibajrića
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Uhapšen Ibrahim Hadžibajrić

Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je inicijativu za opoziv načelnika ove općine Ibrahima Hadžibajrića. 

Inicijativa je usvojena sa 22 glasa za, pet suzdržanih i dva protiv.

Podsjetimo, u ponedjeljak, 29. maja, grupa vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo, predala  je inicijativu za pokretanje opoziva Ibrahima Hadžibajrića.
 
Iako je ranije navedeno da će za podnošenje inicijative biti potrebno 11 općinskih vijećnika, na iznenađenje mnogih, inicijativu je potpisalo čak više od dvije trećine, odnosno 23 vijećnika.

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Sejfo Šehović iz NES-a, čiji je lider stranke i sam Ibrahim Hadžibajrić, kazao je da smatra kako je pozivanje na ostavku preuranjen postupak jer uvijek postoji persumpcija nevinosti.

Emir Bićo iz NiP-a se nije složio sa Sejfom Šehovićem, ali je i on podvukao da uvijek postoji persumcija nevinosti.

"Replicirao sam kolegi Šehoviću koji je spomenuo da je inicijativa za opoziv načelnika možda preuranjena. Rekao sam da Zakon o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika FBiH, kao i Izborni zakon kažu da se inicijativa za opoziv ne može podnijeti u prvih 100 dana mandata, kao i u izbornoj godini lokalnih izbora, te se u tom smislu ne može reći da je inicijativa preuranjena. Ona je podnesena iz kruga ovlaštenih predlagača u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima. Zakon ne propisuje razloge za podnošenje inicijative, dok smo mi u inicijativi precizno naveli i razloge", naglasio je Emir Bićo za naš portal.
 
Vijećnik Vedad Deljković je pokrenuo skupljanje potpisa za opoziv.

Vijeće građana Starog Grada će sada na referendumu odlučivati o opozivu Hadžibajrića, koji je 10. maja uhapšen u akciji 'Start', nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Hadžibajrić se trenutno nalazi u pritvoru u Zenici. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije