Ibrahim Hadžibajrić pred opozivom: Kad će biti izabran novi načelnik Općine Stari Grad?

1
Radiosarajevo.ba
Ibrahim Hadžibajrić pred opozivom: Kad će biti izabran novi načelnik Općine Stari Grad?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Privođenje Ibrahima Hadžibajrića

Još uvijek trenutni načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je uhapšen, i pokrenuta je inicijativa da se opozove. 

Inicijativu je pokrenuo samostalni zastupnik Vedad Deljković, koji je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio da ima dovoljno podrške za opoziv trenutnog načelnika Ibrahima Hadžibajrića

Ako se nekim slučajem desi da Hadžibajrić ne bude opozvan, Općinsko vijeće će u roku 30 dana usvojiti odluku o pokretanju opoziva te imenovati Komisiju koja će organizovati referendum na kojem će se građani izjašnjavati o opozivu načelnika.

Uskoro lakše do penzije: Koji dokumenti vam više neće trebati za ostvarivanje penzionog prava?

Uskoro lakše do penzije: Koji dokumenti vam više neće trebati za ostvarivanje penzionog prava?

U slučaju da inicijativa prođe, Centralna izborna komisija (CIK) je dužna da u roku 60 dana organizuje prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad

Tako bi, nakon 15 godina, ova općina dobila novog načelnika. Prije Hadžibajrića, na tom mjestu su bili Fehim Škaljić (2000-2004) i Muhamed Resić (2004-2008). 

Privođenje Ibrahima Hadžibajrića i Alme Destanović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Privođenje Ibrahima Hadžibajrića i Alme Destanović

Podsjetimo, Hadžibajrić i Elmedin Karišik se sumnjiče da su organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem aplikacije Sky, kako bi prikrili tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela.

Terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka.

Uhapšen Ibrahim Hadžibajrić
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Uhapšen Ibrahim Hadžibajrić

Osumnjičenom Ibrahimu Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja nezakonito dodjeljivanje nekretnine s područja Općine Stari Grad osobi od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM

Trenutno se nalazi u Kazneno-popravnom zatvoru Zenica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije