! / Sarajevska bolnica obilježava 155. godišnjicu postojanja: Opća je spas za Sarajevo

10. 05. 2021. u 11:30:00

Shares: 0

Opća bolnica danas obilježava 155 godina od osnivanja ove zdravstvene ustanove .

Direktor ove ustanove Ismet Gavrankapetanović prezentirao je javnosti rezultate rada za proteklih deset mjeseci te planove za budući period.

"Kada je počela pandemija, zdravstveni sistem u KS bio je praktično zatvoren, tome ste svjedočili. Možda jedan podatak najbolje govori o tome šta smo uradili - napravili smo komparaciju aprila prošle i sadašnej godine. broj prijema je tada bio 96, a ove godine više od 900. Broj poroda u aprilu prošle godine je tri, a sada 107. Bolnica je tada imala više od četiri posto pacijenata, a ove više od 60 posto", naveo je direktor ove ustanove.

Od ljeta pa do jutros pruženo je više od milion usluga u ovoj bolnici, kako je naveo direktor ove ustanove.

"U COVID odjelu je više od 8.000 pacijenata upućena iz Doma zdravlja u našu bolnicu, to pokazuje šta su uposlenici uradili. Zadržali smo na ležanju više od 1.000 pacijenata", rekao je Gavrankapetanović.

Zahvalio se i zaposlenicima Opće bolnice.

"Opća bolnica danas biljezi 155 godina svoga postojanja. Više od stoljeća i pol, bolnica liječi svoje bolesne, generacije uposlenika i bolesnika se smjenjuju zajedno tugujući i radujući se. Vihori ratova nesreća bolesti prolazili su ovim prostorima a Bolnica je stajala ponosno i pruzala uvijek nadu onima koji su bolesni koji pate i kojima je teško. Na današnji dan izražavam zahvalnost svakom zaposleniku bolnice Sarajevo, a građanima Grada Sarajeva i BiH obećavamo da cemo uvijek postojano, stručno i predano poštujuci našeg učitelja Hipokrata. U to ime danas se sjećamo svih zaposlenika koji su predano radili 155 godina na ovom mjestu životima svojim, svjedočeći pripadnost najsvetijem zanimanju", poručio je Gavrankapetanović.

Haris Vranić, ministar zdravstva KS također je prisustvovao konferenciji za novinare.

"Sarajevo ima sreću da ima dvije bolnice, što nije čest slučaj. Ako gledamo iz političkog ugla, ovo se pokazalo spasonosno rješenej i tokom agresije i tokom pandmeije. Prije rata, Opća je bila poznata kao Vojna bolnica i veliki ugled je imala koji je zadržala", rekao je Vranić.

Zahvalio se doktorima, medicinskim radnicima koji su omogućili da se izbori Sarajevo sa tri vala pandemije.

"Ovo se odnosi na obje bolnice, privatne klinike, domove zdravlja... Želim se prisjetiti i radnika koji su izgubili živote tokom ove pandemije. Naši misli su uz vas. U BiH je previše politika umiješala prste u zdravstvo i to se mora mijenjati, zdravstvenim ustanovama trebaju upravljati najbolji menadžeri, a ne osobe sumnjivih obrazovnih kvaliteta koje imaju dobre, jake i bliske veze u politici.

Kada se politika u tolikoj mjeri bavi vama, da vam onemogućava normalan rad, dobijete želju da se promijenite i to možete tako da se počnete baviti politikom, što je i mene natjeralo da se počnem baviti politikom", poručio je Vranić na kraju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)