Šta se dešava u Novom Sarajevu: Narod i pravda protiv načelnika Hasana Tanovića (SDP)?

3
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u Novom Sarajevu: Narod i pravda protiv načelnika Hasana Tanovića (SDP)?
Radiosarajevo.ba / Hasan Tanović

Općinska organizacija Narod i pravda Novo Sarajevo najavila je pres konferenciju u petak, 24. februara, na kojoj će iznijeti zvanični stav ovog organa na višestrukim propustima rada općinske administracije, na čelu sa načelnikom Hasanom Tanovićem (SDP).

Ovim putem smo pokušali kontaktirati glasnogovornika općinske organizacije Narod i Pravda Novo Sarajevo, Enesa Pašića, koji je kazao za portal Radiosarajevo.ba da prije zvanične press konferencije ne mogu davati više informacija. 

Kako je kazao postoji detaljna objava na zvaničnoj stranici općinske organizacije NiP Novo Sarajevo na koju će se najviše referisati tokom pressa.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Kako je navedeno u objavi sa videosnimkom, vijećnici NiP-a zatražili su uvid u potpune informacije i dokumentaciju o nabavci ukrasne rasvjete i klizališta, za Vilsonovo šetalište, vrijednoj više stotina hiljada KM.

U objavi su naveli pet ključnih tačaka na koje se treba fokusirati kako bi se napravila promjena.

"Aktivnost smo pokrenuli na osnovu činjenica da je bio prijavljen samo jedan ponuđač, iako ih je veći broj (21) iskazao određeni interes, da su rokovi isporuke bili kratki, a iznos nabavke visok, ponuda bila par pfeninga niža od budžeta za nabavku, kao i određenih drugih sumnji koje su se pojavile u javnosti", navodi se u objavi.

Elmedin Konaković odgovorio Nerminu Ogreševiću: Kažu da brod ljulja samo ko ne vesla

Elmedin Konaković odgovorio Nerminu Ogreševiću: Kažu da brod ljulja samo ko ne vesla

Pored toga, postavljena su jasna pitanja na koja, kako kažu, očekuju "jasne, nedvosmislene i javne odgovore i objašnjenja."

Naveli su, također i bitnost transparentnosti procesa javnih nabavki, te su dodali, između ostalog, da je sjednica prekinuta i da se uskoro očekuje nastavak.

Portal Radiosarajevo.ba u više je navrata pokušao kontaktirati i načelnika Tanovića, no, kako nam je rečeno u Općini Novo Sarajevo, odgovor na ove navode dobit ćemo sutra, 23. februara.

➡️ Naši vijećnici su od općinske administracije zatražili uvid u potpune informacije i dokumentaciju o nabavci ukrasne rasvjete i klizališta, za Vilsonovo šetalište, vrijednoj više stotina hiljada KM. 📌 Aktivnost smo pokrenuli na osnovu činjenica da je bio prijavljen samo jedan ponuđač, iako ih je veći broj (21) iskazao određeni interes, da su rokovi isporuke bili kratki, a iznos nabavke visok, ponuda bila par pfeninga niža od budžeta za nabavku, kao i određenih drugih sumnji koje su se pojavile u javnosti. 📌 S ciljem parlamentarnog nadzora i uvida javnosti, nadležnim službama i općinskom načelniku postavili smo niz jasnih pitanja, na koja smo tražili i tražimo jasne, nedvosmislene i javne odgovore i objašnjenja. 📌 Transparentnost i poštenost procesa javnih nabavki je ključ na putu ka pravednijem društvu i pravnoj državi. To se ne postiže privatnom komunikacijom, nego dostavljanjem dokumentacije, javnim uvidom i iskrenim odgovorima i saradnjom. 📌 Preispitivanje i analiza svake i svačije odluke naše je pravo i obaveza, kao stranke koja sudjeluje u radu Vijeća, bez obzira na pojedinačne interese i "mir u kući". To je jedini način da se izgradi povjerenje društva u procese i da se otklone sve izražene sumnje u javnom interesu. 📌 Sjednica je prekinuta upravo na ovoj tački dnevnog reda, nešto iza ponoći zbog nedostatka kvoruma, a nastavak se očekuje uskoro. Nadamo se da će naši sugovornici doći bolje pripremljeni, i sa jasnim odgovorima koji će obrazložiti proces i utrošene iznose na zadovoljstvo javnosti. 📌 Izlaganja naših vijećnika možete pogledati u videu, a sve sjednice Vijeća su javne i možete ih pratiti putem YouTube-a. ➡️Narod i Pravda Novo Sarajevo - IZ TEMELJA -> “Da bismo mijenjali društvo, prvo moramo mijenjati sebe. Život ne postaje bolji slučajno, postaje bolji PROMJENOM!”

Posted by Narod i Pravda Novo Sarajevo on Friday, February 3, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije