Sarajevo: U naselju Grbavica gradi se Dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju

1
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: U naselju Grbavica gradi se Dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju
Foto: Općina Novo Sarajevo / Dnevni centar za osobe sa poteškoćama u razvoju

Prvi edukativni Dnevni centar za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju, gradi se u naselju Grbavica na temeljima devastiranog vrtića “Ciciban”.

Planirano da u ovom centru borave djeca od predškolskog uzrasta do onih koji su napunili 18 godina, kao i ona djeca koja trebaju cjelodnevni boravak i dodatnu stručnu podršku.

Radovi na rekonstrukciji objekta odvijaju se planiranom dinamikom, a do sada su okončani svi pripremni radovi, u završnoj fazi su i armiračko betonski radovi, a u toku je odabir fasadnih elemenata i fasadne stolarije.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Izvođenje radova obišli su načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktorica Udruženja Dajte nam šansu Ines Kavalec.

Ovim povodom, načelnik Tanović istakao je da je Općina Novo Sarajevo od početka uključena u sve aktivnosti vezane za realizaciju ovog značajnog projekta, kao i da će se radovi na rekonstrukciji objekta odvijati u dvije faze.

"U prvoj fazi radova, čija je vrijednost 600.000 KM izvode se grubi građevinski radovi. Vlada Kantona Sarajevo navedene radove sufinansira sa 250. 000 KM, Općina Novo Sarajevo sa 100.000 KM, a direktorica Udruženja Kavalec osigurala je i privatnog donatora koji je učestvovao sa 250.000 KM, čime smo zaokružili prvu fazu radova na ovom objektu.", kazao je načelnik, te dodao da su i vremenske prilike bile povoljne, te se nada da će sve biti završeno u planiranom roku.

Ovaj Dnevni centar zasigurno neće biti dovoljan u odnosu na potrebe, ali i da njegova gradnja vraća vjeru i nadu porodicama i djeci s poteškoćama u razvoju, poručila je direktorica Udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec.

"Zastarjeli podatak od 2010. godine iz kantonalnog Centra za socijalni rad je da je te godine bilo 1004 djece za potrebe dnevnog centra.

Danas je taj broj ako nije utrostručen, sigurno mnogo veći što znači da ćemo jednim dnevnim centrom dati šansu za 30 porodica koje će biti, ne samo iz Općine Novo Sarajevo, već i Kantona Sarajevo.", istakla je Kavalec.

Prvi Dnevni centar za osobe sa poteškoćama u razvoju pružat će specijalističke usluge od logopeda, fizioterapeuta, a bit će opremljen i senzornom sobom.

Njegovo otvaranje očekuje se sredinom godine kada bi ovaj centar mogao postati mjestom inkluzije gdje će djeca s poteškoćama postati vidljivija i aktivnija u zajednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije