Onkološki simpozij u Neumu: Eksperti iz SAD-a, Norveške, BiH i regiona

Onkološki simpozij u Neumu: Eksperti iz SAD-a, Norveške, BiH i regiona
Simpozij iz oblasti multidisciplinarne onkologije na 8. Danima BHAAAS u BiH bit će fokusiran na najnovijim trendovima u liječenju karcinoma, dijagnoze i tretmane sa stanovišta hirurške onkologije.

U saradnji s kolegama simpozij će voditi dr. Gordan Srkalović, direktor kliničkih studija u Centru za maligna oboljenja i oboljenja krvi bolničkog sistema Sparrow u Lansingu, Michigan, gdje dr. Skralović radi kao vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Michigan State u Istočnom Lansingu. Objavio je i prezentirao preko 130 radova u najprestižnijim časopisima kao što su New England Journal of Medicine, Blood, Journal of Clinical Oncology, Proceedings of National Academy of Sciences i mnogim drugim.

Dvodnevni simpozij onkologije kao i prijašnjih godina okuplja vrlo ugledne stručnjake i naučnike vezane za BiH porijeklom ili ljubavlju prema zemlji i ljudima koji žive ovdje. Ove godine posebna pažnja će biti posvećena interdisciplinarnom pristupu diajgnozi i liječenju malignih oboljenja tako da ćemo imati zastupljene specijaliste onkologije, patologije, plućnih oboljenja, ginekološke, onkološke hirurge i hirurge dojke i specijaliste plastične hirurgije. Predavači dolaze iz SAD-a, Norveške, svih dijelova BiH i zemalja regije. Cilj simpozija je da kroz razmjenu znanja i iskustava unaprijedimo nivo zbrinjavanja pacijenata oboljelih od malignih oboljenja i da pokušamo ujednačiti načine liječenja na cijeloj teritoriji države.

U sklopu ovog simpozija dr. Lejla Hadžikadić Gušić će voditi dio koji se odnosi na trenutna ažuriranja u liječenju raka dojke, od hirurške onkologije do rekostruktivne hirurgije. Specijalista je hirurške onkologije na Levine Cancer Institutu. Provela je dvije godine kao istraživač na Univerzitetu u Bostonu u okviru opće hirurgije.

Doktorica Hadžikadić-Gušić završila je specijalizaciju hirurške onkologije na Magee Women’s Hospital u Pittsburghu, Pensilvanija. Njeni klinički interesi uključuju predmenopauzni rak dojke, rak dojke kod mladih žena, kao i zdravstvo raka dojke kod žena na međunarodnom nivou. Ona je jako aktivna u svojoj lokalnoj bosanskoj zajednici gdje jednom godišnje promovira i educira žene o raku dojke. Dr. Lejla se udružila s AVON grupom u Bosni i Hercegovini u pokušaju da promovira javnu svijest o raku dojke. Ona je docentica u okviru divizije za hiruršku onkologiju i predstojeća je direktorica mladih žena za rak dojke pri Levine Institutu.

Na 8. Danima BHAAAS-a očekuje se preko 1000 učesnika - ljekara, naučnika, profesora, medicinskih sestara/tehničara, kao i studenata iz BiH ali i šire regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije