Okupljanje Bošnjaka iz regiona u Sarajevu: 'Tu smo da podržimo inicijativu Elmedina Konakovića'

5
Radiosarajevo.ba
Okupljanje Bošnjaka iz regiona u Sarajevu: 'Tu smo da podržimo inicijativu Elmedina Konakovića'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sevlid Hurtić

Predstavnici Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, okupili su se u petak, 12. aprila u Sarajevu.

Nakon okupljanja medijima se obratio Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja iz Srbije.

"Prvi korak je da pričamo o položaju Bošnjaka i da se međusobno savjetujemo, drugi korak je da se iz naših susreta izrode dogovori i međusobna podrška, danas smo pozvali sve države gdje ima državljanja Republike Hrvatske i Makedonije da podrže bošnjačke liste na tim izborima. Također, pozdravili smo po prvi put to što je političko Sarajevo imalo neku vrstu investicija u Sandžaku što ranije nije bilo slučaj. Neke druge partije su imale prilike da ranije imaju ovakve skupove, ali to nisu radile. Sad je napravljen korak te su razne političke stranke sjele za jedan stol da se dogovaraju. To nije usmjereno ni prema jednoj zajednici, mi smo okrenuti prema sebi i kao Bošnjaci imamo mnogo problema koje moramo rješavati. To je naša tema, a ne nečiji sabori niti smo to tretirali na ovom sastanku", kazao je Zukorlić.

Sudija kaznio Trumpa s 9.000 dolara: "Ako nastavite tako, idete u zatvor!"

Sudija kaznio Trumpa s 9.000 dolara: "Ako nastavite tako, idete u zatvor!"

Zamjenica kosovskog premijera, Emilija Redžepi govorila je o položaju Bošnjaka u regionu i popisu stanovništva na Kosovu.

"Kao neko ko je inicijator ove deklaracije o povezivanju Bošnjaka u regionu, šaljem poruku mira i harmonije, zajedničkog suživota sa svim nacionalnim i etničkim grupacijama. Tu smo da podržimo inijativu gospodina Konakovića zato što smatram da smo kao politički predstavnici Bošnjaka ma gdje mi živjeli u regionu Zapadnog Balkana, u obavezi prema svom narodu da po pitanju nacionalnog identiteta, naše kulture i religije budemo jedinstveni i solidarni.

U Sarajevu počelo okupljanje Bošnjaka iz regiona: Pogledajte fotografije

U Sarajevu počelo okupljanje Bošnjaka iz regiona: Pogledajte fotografije

U tom smislu imali smo dobar i konstruktivan sastanak sa svim političkim liderima i unutar BiH i sa nama iz regiona. Jedan od bitnih ciljeva za nas Bošnjake na Kosovu je popis stanovništva, fokusirani smo na tu temu, ali rak rana naše države je ratifikacija sporazuma, odnosno ukidanje viznog režima. Očekujemo pored toga što je srpski član potpisao Berlinski sporazum sa liderima Zapadnog Balkana, a od tada je prošlo skoro 18 mjeseci, i mislim da Dom Federacije treba ratificirati taj sporazum i jako mi je bitno da se čuje bošnjački glas o važnosti tog sporazuma. U vremenu kad smo došli do toga da ukinemo vizni režim sa europskim zemljama mi i dalje imamo proces stagnacije sa BiH", kazala je.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić podvukao je kako svi građani naše zemlje trebaju imati jednaka prava.

"Ovo nije pandam nikome, ovo je naš zaključak i napredak, vjerujem da će se i druge političke stranke pridružiti. S ovog sastanka pozivamo Bošnjake koji imaju hrvatsko državljanstvo da glasaju za bošnjačku listu. Bošnjake na Kosovu pozivamo da izađu na popis stanovništva, ovaj sastanak pokrenut će Bošnjake da zajedno raspravljaju. Raspravljat ćemo i o tome da je bosanski jezik priznat u Srbiji, a nije u entitetu RS, pokušat ćemo razgovarati sa svim akterima i naći način da se taj problem riješi. Želimo da svi imamo jednaka prava i da svaki građanin govori jezikom koji želi", rekao je Hurtić.

Ćamil Duraković
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Ćamil Duraković

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković komentarisao je sastanak i naglasio kako se on danas našao u specifičnoj ulozi.

"Ne znam da li sam se osjećam kao Bošnjak iz BiH ili iz regije iz razloga jer se u proteklih 30 godina Bošnjaci nisu nikada skupili. Svi imaju pravo na svoj nacionalni identitet, a mi kada bi to pokušali Sarajevo bi neko pokušao predstaviti bošnjačkim gradom. Žao mi je što se i Srbi, Hrvati, Romi i ostali ne okupljaju na ovakav način, čast mi je da su ovdje došli Bošnjaci iz regije. Iznio sam kritike ka glavnom gradu obzirom da u RS-u Bošnjaci teško žive, govorio sam i kao Srebreničan da bi se test bilo kakvog bošnjačkog jedinstva mogao testirati na jedinstvu u RS, tako što bi se našli na jednom zajedničkom sastanku i dogovorili oko jednog vitalnog pitanja, a to je kandidat za načelnika Općine Srebrenica. Poražavajuće je pričati o bilo kakvom jedinstvu, a da danas imamo tri, četiri ili više kandidata koje upravo probosanske stranke predlažu. To sam iznio na sastanku, a drugi problem je odnos prema ovom skupu. Pojedini lideri stranka su optužili one lidere stranka koji su se okupili danas ovdje, žao mi je što se ovo pokušalo osujetiti, ali naša slika ovdje pokazuje da želimo nešto uraditi.

Više gledam na to što SDA nije nešto ovako organizirala do sada, ovdje je svako došao sa određenim legitimitetom. Skup je jedan u nizu koji se treba desiti, ovo je dobar osnov za promjene. Niko nam ne može zabraniti da se kulturološki povežemo", naglasio je Duraković.

Nermin Ogrešević
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Nermin Ogrešević

Predsjednik Narodnog europskog saveza Nermin Ogrešević naglasio je kako u budućnosti na skup treba pozvati člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka.

"Došli smo na sastanak jer poštujemo temu, drago mi je što sam upoznao ove ljude. Trnovit je put pred nama, ne možemo osuđivati one koji nisu došli, moramo raditi na tome da povežemo Bošnjake. Ako budemo strpljivi u ovom procesu mislim da možemo puno toga napraviti. U budućnosti treba pozvati člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka, naša obaveza je da otvoreno razgovaramo o pravima Bošnjaka", zaključio je Ogrešević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije