Konaković pred sastanak u Sarajevu: Ne treba se gledati ko je prvi zvao

14
Radiosarajevo.ba
Konaković pred sastanak u Sarajevu: Ne treba se gledati ko je prvi zvao
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegodine Elmedin Konaković organizovao je danas u Sarajevu skup Bošnjaka iz regije.

Tokom obraćanja medijima, ponovo je pozvao sve aktere na ovaj skup te je naglasio da ne želi da gleda ko je prvi zvao s obzirom na to da skup nosi, kako kaže, plemenite poruke.

Konaković je kazao da je planiran program u popodnevnim satima te da je ovo prijateljski doček gostiju koji su se odazvali našem pozivu.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

"Mi ćemo napraviti sastanak kako bi ova ideja koja je važnija od svakog pojedinca nastavila svoj put. Ovdje su predstavnici najjačih stranaka regiona, to pokazuje opravdanost ovog sastanka. Danas ćemo ostaviti vrata da se ono što je započeto u Skoplju nastavi. Nekoliko je tema, položaj Bošnjaka u državama regiona, pitanja EU integracija i ekonomija kao problem odlaska mladog stanovništva. Ideja iz Skoplja je da se formira jedan klub Parlamentaraca, otvorit ćemo i dodatne teme i pozvati da nam se priključe i druge kolege", rekao je Konaković.

Ministar je naglasio da se čudi reakcije koja je stigla iz VKBI-ja (Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca).

"Ranije su pozvali političke aktere da budu aktivniji i daju podršku što smo i uradili pa smo vidjeli čudnu reakciju. VKBI je važan faktor u svemu što planiramo da radimo, svaka od stranaka, SDA posebno i njen lider Bakir Izetbegović zato pozivamo da se okupimo oko plemenite ideje i da se ne gleda ko je prvi zvao, ko nije", istakao je ministar.

Naglasio je da ovaj skup ima poruke mira, suživota, ustavno pravnih utemeljenih ciljeva i pokazuje da se jedinstvo Bošnjaka počinje dešavati.

Dotakao se i ponašanja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića povodom najavljene rasprave o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Poruka za Vučića je da ne propusti priliku da skinu kolektivnu odgovornost sa srpskog naroda, ovo što oni rade pokazuje da isto kao da žele da prigrle genocid i one koji su to počinili što je šokantno i čudno", poručio je ministar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije