Okončan sastanak HDZ-a i SNSD: Čović preoptimističan, Dodik neoptimističan

Radiosarajevo.ba
Okončan sastanak HDZ-a i SNSD: Čović preoptimističan, Dodik neoptimističan
Foto: Bljesak.info / Sastanak delegacija HDZ-a i SNSD-a održan je u Mostaru

Opet ću biti preoptimističan, ali ja duboko vjerujem da je krajnje vrijeme da se uspostavi Vijeće ministara i čini se da nismo daleko od toga, rekao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović, a nakon sastanka s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Dodik je pak rekao kako ne dijeli taj optimizam.

„Volio bih da sam optimist kao Dragan, ali ja mislim da zezatori iz Sarajeva rade na tome da onemoguće bilo kakav napredak“, rekao je Dodik.

Čović, koji je rekao kako se njegov optimizam negativno provlači u komentarima u medijima, naveo je kako je zadovoljan sastankom te želi prenijeti „intenzitet saradnje stranaka na sve razine kako bi otklonili probleme u funkcioniranju“.

„Prezadovoljan sa današnjim razgovorima, dinamikom i aktivnostima i vjerujem da ćemo vrlo brzo napraviti iskorak“, rekao je.

Dodik je rekao kako je upoznao Čovića i delegaciju HDZ-a BiH o stavovima RS kada je u pitanju Daytonski sporazum.

„Imao sam priliku da upoznam Čovića i njegovu ekipu s namjerama RS vezano za kršenje Daytonskog sporazuma i koje namjeravamo provoditi. Razgovarali smo i o odnosima na nivou BiH. Priča oko formiranja Vijeća ministara je svakako zamorna“, rekao je Dodik, prenosi Bljesak.info.

Što se tiče odnosa na nivou BiH, čelnik SNSD-a smatra da je pitanje ANP-a stavljeno da se spriječi neka druga pitanja poput Izbornog zakona.

„Manipulacija s izborom Hrvata bošnjačkim glasovima ima za cilj degradirati Hrvate i zato je potrebno doći do rješenja izbornog zakona koja će omogućiti da se svi komotno osjećaju. SNSD stoji iza takvih rješenja“, rekao je Dodik i dodao kako i Srbi u Federaciji moraju imati svoje predstavnike „a ne neke špekulante koji rade kontra interesa Srba“.

„Nevjerojatno je da se to toliko vremena ne želi promijeniti“, komentirao je Dodik Izborni zakon.

Dodik je rekao kako je SNSD spreman na formiranje vlasti. Sastanke je nazvao „mlataranjem po Sarajevu“, a politiku Bošnjaka nazvao muljažom.

„Jedino u čemu se ne slažemo ja i Dragan je taj optimizam“, rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije