Okončan protest ratnih veterana na petlji Šićki Brod u Tuzli

AA
Okončan protest ratnih veterana na petlji Šićki Brod u Tuzli
Foto: Tuzlanski.ba / Protest boraca na petlji Šićki brod

Okončan je protest ratnih veterana na petlji Šićki Brod u Tuzli.

Manja grupa ratnih veterana nakratko je danas blokirala saobraćaj na petlji Šićki Brod. Na ovom području ratni veterani nekoliko puta su blokirali saobraćaj zahtijevajući ispunjavanje zahtjeva.

Nakon što nije ispunjen njihov zahtjev za održavanje sjednice Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u dva doma Parlamenta FBiH, ratni veterani koji su se jutros okupili pred zgradom federalnog Parlamenta u Sarajevu poručili su da će od 13 sati početi sa blokadama saobraćajnica u Federaciji BiH.

Ratni veterani su blokirali saobraćaj na magistralnom putu M-1.8 u Srebreniku, kao i na autoputu A-1 pred GP Bijača. Iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BiHAMK) saopćeno je kako je protest u Srebreniku okončan i da je saobraćaj opet u funkciji.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Jasenko Tufekčić ranije danas kazao je medijima da je za četvrtak u 14 sati zakazao sjednicu te komisije. Na toj sjednici bi trebao biti razmotren tekst zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica te svi amandmani na taj zakonski tekst usvojeni u Predstavničkom i Domu naroda.

Rekao je i da će nakon sjedice Komisije biti održani sastanci s predstavnicima Parlamenta i Vlade FBiH o daljoj proceduri pomenutog zakona, čija primjena bi, ukoliko zakon stupi na snagu, trebala početi od 1. januara 2019. godine.

Predstavnici ratnih veterana, međutim, tražili su održavanje sjednice Komisije najkasnije do sutra, na šta nisu dobili odgovor.

Više stotina nezadovoljnih pripadnika boračke populacije blokiralo je neke od najvažnijih putnih komunikacija u Federaciji BiH krajem februara ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije