Oko 1.000 učesnika kreće na tradicionalni Marš mira

Anadolija
Oko 1.000 učesnika kreće na tradicionalni Marš mira
Oko 1.000 učesnika Marša mira "Nezuk - Potočari 2016." se okupilo u Nezuku odakle će krenuti tradicionalni Marš mira.

Tu su djeca, žene, starije osobe, ali i preživjeli Srebreničani. 

Jedan od preživjelih Srebreničana i učesnik Marša mira Muhizin Omerović bio je među večeras okupljenim učesnicima ovogodišnjeg marša.

"Već je sve spremno za početak Marša mira. Preživjeli su večeras imali okupljanje ovdje. Završen je program. Imamo grupe koje svake godine dolaze iz svih krajeva BiH. Imamo ljude koji su u Nezuk stigli prije tri dana", pojasnio je Omerović.

U Nezuk, mjesto u koje su 1995. godine stigle hiljade preživjelih Srebreničana, stiglo je večeras više od 1.000 učesnika Marša mira.

"Mi očekujemo minimalno 5.000 učesnika sutra, prvog dana Marša mira, ali s tendencijom rasta, jer ćemo imati ljude koji će nam se pridruživati dužinom trase od Nezuka prema Potočarima", istakao je Omerović.

Prema njegovim riječima, svake godine imaju nekoliko stotina stranaca koji dolaze iz različitih zemalja kako bi učestvovali u Maršu mira.

"Prvenstveno je riječ o učesnicima iz zemalja Evropske unije (EU), zatim iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), čak i iz Meksika", naglasio je Omerović.

Senad Teočanin iz Janje drugi put učestvuje u Maršu mira. Ovaj 17-godišnjak je za AA kazao da prema Nezuku putuju već dva dana.

"U grupi nas je 52. Prvi put se nisam najbolje spremio za Marš mira, ali bilo je dobro", pojasnio je Senad.

O Srebrenici zna to da je 1995. godine s ovog područja pobijeno više od 8.000 osoba.

"Kada mi bude teško tokom Marša pomislim kako je njima bilo kada su bježali gladni i žedni", poručio je Senad.

Marš mira "Nezuk - Potočari 2016." kreće sutra u 8.30 sati iz Nezuka, a dolazak u Potočare je planiran 10. jula oko 17 sati. I ove godine 11. jula bit će održana komemoracija i kolektivna dženaza za 127 žrtava srebreničkog genocida. Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije