Sjećanje na Put spasa i počast žrtvama genocida

Fena
Sjećanje na Put spasa i počast žrtvama genocida
Radiosarajevo.ba / S prošlogodišnjeg Marša mira
Učesnici tradicionalnog "Marša mira Nezuk-Potočari 2016", krenut će sutra na trodnevni "Put spasa", dug 100 kilometara, koji su prelazili Srebreničani u ljeto 1995. godine tražeći spas na slobodnoj teritoriji u Tuzli.

Predsjednik Pododbora" Marša" Munir Habibović kazao je Feni da je do sada prijavljeno više od 3.500 učesnika, ali da očekuje da će taj broj biti duplo veći, jer su ostavili mogućnost učesnicima da se prijave na dan polaska.

 "Marš mira 2016" i ove godine je, pored čina ukopa žrtava, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Učesnicima"Marša mira" će se ispred ulaza u Memorijalni centar u Potočarima pridružiti i 250 učesnika biciklističkog maratona "Bihać - Potočari 2016", 23 učesnika "Supermaratona Bihać - Potočari 2016", 500 motorista iz Sarajeva, pet ultramaratonaca iz Vukovara, učesnici Marša mira Žepa - Potočari, 20 trkača i Goražda te mnogi drugi.

Program "Marša mira" počet će večerašnjom "Izložbom fotografija iz proboja juli '95.", održavanjem okruglog stola te vjerskim programom, dok će kolona iz Nezuka prema Potočarima krenuti 8. jula u jutarnjim satima.

Na potezu od Nezuka - kao polazišta, pa do Potočara - kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 žrtava, među kojima je 12 maloljetnika. 

Najmlađa žrtva je četrnaestogodišnji Avdija (Emin) Memić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica, na području Zvornika, a bit će ukopan zajedno sa svojim amidžom Avdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao šesnaest godina kada je ubijen. 

Najstarija žrtva je Mustafa (Hajro) Hadžović. Rođen je 1918. godine, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica-Zvornik.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije