OHR uputio poruku vlastima RS-a nakon zabrane okupljanja u Prijedoru

7
F.V.
OHR uputio poruku vlastima RS-a nakon zabrane okupljanja u Prijedoru
FOTO: AA / Prijedor 31. maj 2022.

Nakon što je jučer načelnik prijedorske policije zabranio tradicionalnu šetnju u Prijedoru, danas se oglasio se i Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH.
Porodice žrtava, poručili su, imaju pravo da se sjećaju svojih najmilijih.

„To je neophodan preduslov za jačanje odnosa i izgradnju povjerenja. Zabrana ovog događaja od strane policije je nerazumna, oni nisu ispunili obavezu da služe svojoj zajednici.

Pravo na slobodu mirnog okupljanja je osnovno pravo u demokratskom društvu. Vlasti Republike Srpske imaju obavezu da omoguće ostvarivanje tog prava i kreiraju uslove za održavanje takvih skupova”, kazali su iz OHR-a za portal Radiosarajevo.ba.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Podsjećamo, u Prijedoru je jučer obilježen Dan bijelih traka, a uprkos zabrani građani su pojedinačno šetnjom, s bijelom trakom oko ruke i ružom u ruci prošli ulicama grada, odajući tako počast 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je bilo 102 djece.

Do sada je doneseno više od 50 pravosnažnih presuda, a zločinci su osuđeni na više od 800 godina zatvora.

Pojedini zločinci su osuđeni i po dva i čak tri puta. Također, procesi na Sudu BiH se vode za više od 30 osumnjičenih za ratne zločine u Prijedoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije