Dunja Mijatović o odluci PU Prijedor: Vlasti se trebaju suprotstaviti negiranju zločina

2
Radiosarajevo.ba
Dunja Mijatović o odluci PU Prijedor: Vlasti se trebaju suprotstaviti negiranju zločina
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Dunja MIjatović

Komesarke Vijećaa Europe za ljudska prava Dunja Mijatović, reagirala je na zabranu šetnje povodom obilježavanja Dana bijelih traka u znak sjećanja na ubistvo hiljada ljudi, uključujući 102 djece, u Prijedoru 1992. godine.

"Osuđujem današnju zabranu šetnje prijedorske policije povodom Dana bijelih traka. Ovo je u suprotnosti sa međunarodnim standardima ljudskih prava o mirnom okupljanju.

Umjesto da ograničavaju prostor za građansko izražavanje, vlasti bi to trebale olakšati i suprotstaviti se negiranju ratnih zločina", napisala je Mijatović.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Podsjetimo, načelnik Policijske uprave Prijedor zabranio je mirnu šetnju povodom Dana bijelih traka koji se obilježava danas, saopćili su iz udrženja "Jer me se tiče".

"Jutros nas je iznenadilo Rješenje koje nam je uputio načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, da nam se zabranjuje mirna šetnja a dozvoljava samo okupljanje na trgu Majora Zorana Karlice i to u ograničenom vremenu od 12:00 do 13:00 h.

Indikativno je da su nam tu naredbu uručili dan prije održavanja Dana bijelih traka i tako nas organizatore doveli u nepovoljan i ničim izazvan položaj", saopćeno je ranije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije