OHR odbacuje manipulacije da je Inzkova odluka usmjerena protiv jednog naroda

2
Fena / Radiosarajevo.ba
OHR odbacuje manipulacije da je Inzkova odluka usmjerena protiv jednog naroda
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / OHR u BiH

Ured visokog predstavnika odbacuje svaku vrsta potencijalnih manipulacija kojima bi se tvrdilo da su ovi amandmani koje je danas donio visoki predstavnik Valentin Inzko usmjereni protiv jednog od tri naroda.

"Visoki predstavnik je jasno rekao da njegove intervencije u Krivičnom zakonu nemaju nikakve veze s kolektivnom krivicom, navodeći da su “Bošnjaci, Hrvati i Srbi dobri narodi.

Izmjene Zakona se odnose na individualnu odgovornost, te se unaprijed odbacuje svaka vrsta potencijalnih manipulacija kojim bi se tvrdilo da su ovi zakonodavni amandmani usmjereni protiv jednog od tri naroda - odgovoreno je Feni iz Ureda visokog predstavnika na molbu za komentar najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će RS pokrenuti proces disolucije i spriječiti rad institucija BiH (Tužilaštva, SIPA-e) na terotiriji RS-a nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko proglasio izmjene Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Podsjećamo, nakon toliko godina čekanja, inicijativa, prijedloga, rasprava, sjednica...u Bosni i Hercegovini konačno se danas pojavio tračak nade u pravnu državu, a nakon što je Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Ovaj Zakon stupa na snagu osam dana od dana objave na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije