Ogromna šteta u poplavama u USK: "Sve što sam godinama sticao, u jednoj noći mi je upropašteno"

2
Fena
Ogromna šteta u poplavama u USK: "Sve što sam godinama sticao, u jednoj noći mi je upropašteno"
Foto: Fena / Brojna poplavljena područja

Brojna poplavljena područja i ogromne štete još jučer su uslovile proglašenje stanja prirodne nesreće u Bihaću i Bosanskoj Krupi, dok je u Sanskom Mostu ta odluka donesena i ranije.

Voda se polako povlači i iz najugroženijih bihaćkih naselja Kulen Vakuf, Pokoj, Ripač, Golubić, međutim iza sebe ostavlja ogromne štete u stambenim, poslovnim i pomoćnim objektima.

"Sve što sam godinama sticao, u jednoj noći mi je upropašteno. U proteklom periodu smo uspjeli renovirati stambeni prostor, koji je sada pod vodom. Pelet koji sam izuzetno skupo i teško platio, također je uništen. Ne znam šta da radim i šta me čeka ove zime", rekao je mještanin Pokoja Mehmed Ramakić.

Vatrogasci imali desetine intervencija

Zbog katastrofalnih poplava u USK angažirani specijalni timovi Federalne uprave civilne zaštite

Zbog katastrofalnih poplava u USK angažirani specijalni timovi Federalne uprave civilne zaštite

Vatrogasci su imali desetine intervencija zbog ispumpavanja vode iz stambenih objekata.

"Većinu intervencija smo uspješno završili, ali bilo je i onih objekata u kojima trenutno ne možemo pomoći. Radi se o objektima koji su potpuno okruženi vodom, tako da nemamo gdje ni ispumpati vodu. Zaista mi je žao što i tim našim sugrađanima nismo mogli odmah pomoći", kazao je komandir Vatrogasne jedinice Bihać Mirsad Šehić.

Ostale jedinice spašavanja i svi pripadnici Službe civilne zaštite Grada Bihaća konstantno su na terenu od subotnjeg poslijepodneva.

"Imali smo nekoliko evakuacija, ali na svu sreću nemamo žrtava. Brojni objekti su pod vodom, šteta je ogromna. Zato smo i donijeli odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Svi građani koji su pretrpjeli štetu, bit će vrlo brzo informirani o načinu i proceduri prijave štete, odnosno dobijanja financijske naknade", navela je vršiteljica dužnosti gradonačelnice Bihaća Jasmina Ćoralić.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić istakao je da su financijska sredstva koja je imala Kantonalna vlada, već operativna.

"Slijedi nam faza isušivanja i čišćenja, a ovaj dio financijskih sredstava i materijalno - tehničke potpore koji su nam bili na raspolaganju, već su operativni", potvrdio je premijer Ružnić.

Dirljive fotografije sa Japodskih otoka: Pogledajte kako izgleda "unski biser" nakon poplave

Dirljive fotografije sa Japodskih otoka: Pogledajte kako izgleda "unski biser" nakon poplave

Pripadnici Službe civilne zaštite Bosanske Krupe još uvijek su na terenu i pomažu ugroženim sugrađanima, ali već sada je jasno da je pričinjena ogromna materijalna šteta.

"Imamo samo dva poslovna kompleksa, u kojima su štete veće od 100 hiljada maraka. Poplavljeno je i nekoliko stambenih objekata, aktivirana neka klizišta. O ukupnoj šteti moći ćemo govoriti tek nakon što se voda povuče i komisije iziđu na teren", riječi su gradonačelnika Bosanske Krupe Armina Halitovića.

Nadležnim službama već danima na terenu pomaže kantonalna i gradske organizacije Crvenog križa, kao i druge humanitarne organizacije.

Najugroženija naselja

"Obišli smo najugroženija naselja, konkretno u Bihaću to su bili Kulen Vakuf i Pokoj. Građanima koji su ostali odsječeni od ostatka naselja podijeljeni su dnevni paketi hrane i pitka voda. To ćemo nastaviti dokle god bude potrebno, a odobrena je i podjela većeg kontigenta gumenih čizama. Također, naši članovi su pomogli i prilikom punjenja vreća sa pijeskom", naveo je predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona Husein Kličić.

Vodostaji svih rijeka su u blagom opadanju, pa je tako izmjereni vodostaj Une u središtu Bihaća 131 centimetar. U Kulen Vakufu izmjereno je 295, dok je posljednji izmjereni vodostaj u Bosanskoj Krupi 281 centimetar. Saobraćaj na putnim pravcima Bihać - Srbljani, odnosno Bosanska Otoka - Bužim ponovo je omogućen, nakon povlačenja vode koja se izlila iz riječnog korita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije