Uzaludni poziv mještana za pomoć od poplava: "Zovite nas kada vam voda uđe u kuću"

3
Radiosarajevo.ba
Uzaludni poziv mještana za pomoć od poplava: "Zovite nas kada vam voda uđe u kuću"
Foto: RINGIER / Poplave su i dalje problem u dijelovima BiH

Kiša koja je proteklog vikenda padala na području Banja Luke stvorila je ozbiljne probleme mještanima ogranka Ulice Nenada Kostića u Zalužanima. Ranijih godina plavila je dvorišta, ali je u subotu uveče ušla u garaže, došla do balkona.

"Prije, kada se potok izlije, voda je dolazila do ograde. Za vikend je došla do balkona, mogli smo da zaplivamo. Dvije kuće preko mostića i potoka su bukvalno bile odsječene, ljudi nisu mogli nigdje. Zvali smo Civilnu zaštitu, rekoše nam “kolege su na terenu”, i to je to. Pitali su nas je li nam voda ušla u kuću i podrume. Rekli smo da nije, a oni nama da zovemo kada uđe!? Pa, to je i smiješno i žalosno. Jer, šta se treba desiti da bi neko reagovao", kaže za Srpska.info mještanka Milica Zeković.

Vozači, oprez: Obustavljen saobraćaj u mjestu Špilja, kolovoz mokar, moguća i poledica

Vozači, oprez: Obustavljen saobraćaj u mjestu Špilja, kolovoz mokar, moguća i poledica

Za vikend se igra derbi sezone u Sarajevu: Poziv navijačima za spektakl i plasman u Premijer ligu

Za vikend se igra derbi sezone u Sarajevu: Poziv navijačima za spektakl i plasman u Premijer ligu

Niko nije izašao na teren

"Niko nije izašao na teren, da vide kako nam je ovdje. Kao da nam ne vjeruju šta se dešava. Ljetos, zbog suše, nismo imali problem. Ali i ljeti, kada pada kiša, teško nama ", priča Milica.

Iz Grada Banja Luka rečeno je da su dežurne službe Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice, Odjeljenja za komunalne poslove i Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, noć između subote i nedjelje provele na terenu, i to na više lokacija, između ostalih na području mjesnih zajednica Dragočaj, Mišin Han i Donja Piskavica.

"Tom prilikom potvrđeno je da je stanje u Banja Luci, po pitanju bujičnih voda, stabilno, a dežurne gradske službe su i dalje na raspolaganju stanovništvu u svim mjesnim zajednicama", rečeno je u nedjelju.

Potočić kao Vrbas

Ove riječi zasmetale su Mirjani Zeković koja u ovoj ulici živi sedamnaest godina i kaže da je, čim padnu jače kiše, stanje uvijek isto.

"Jeste to potok, ali kada nabuja, to je kao Vrbas. Da ste samo mogli da čujete to hučanje. Kažu, to je bujični potok, pa niko da dođe da pogleda, a stvarno je strašno. Zašto niko ne dođe da vidi kako nam je ", pita ona.

U njenom dvorištu bila je poplavljena garaža, do pola su točkovi automobila bili pod vodom. Da se nekome nešto desi, kaže, nigdje ne mogu da mrdnu.

"Rješenje je jednostavno, samo treba produbiti korito potoka, da se očisti. Na Dragočajki su nešto radili, ali ovdje nisu. Bilo je najkritičnije 2014. godine i sada za vikend", priča ona za Srpskainfo.

"Sljedeći put kada se izlije, a Civilnu zaštitu pozovemo i oni ne izađu na teren, zvaćemo policiju, nemamo šta drugo. Imam 70 godina, nije mi svejedno da gledam vodu u dvorištu. Nije duboka, ali je ružan osjećaj da ne možeš izaći iz kuće – priča Mirjana i poručuje kako ih samo helikopter može izvući kada voda oko njihovih kuća nabuja."

Mještani pričaju da su zvali nadležne i pitali da dođe bager i iskopa korito, ali da se to nije desilo. Mada su spremni da finansijski učestvuju, ako treba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije