Ogroman iznos: Bosanci su se dobro istrošili za 'crni petak'

0
Radiosarajevo.ba
Ogroman iznos: Bosanci su se dobro istrošili za 'crni petak'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Black Friday

"Crni petak" ove godine ispraznio je novčanike građanima Bosne i Hercegovine, preciznije njenog entiteta RS, za 24,5 miliona maraka, odnosno skoro tri i po puta više nego lani, podaci su Poreske uprave RS.

Građani manjeg bh. entiteta su potrošili nešto manje u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu kada su kase trgovaca napunili sa 27,6 miliona maraka.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, kaže da je "crni petak" mogao proći i uz duplo manje potrošenog novca.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

"Mi smo kupoholičari i volimo trošiti pare, mi smo takav narod. Uvijek kad naiđu takvi događaji kao što je 'crni petak' smatramo da ćemo doći mnogo jeftinije do nečega i da ćemo uštedjeti nekih para, pa nas uhvati potrošačka groznica", kaže Savanović, pišu Nezavisne.

Savanović ističe da nisu svi podjednako trošili novac tokom tog dana, te da su najviše trošili oni koji imaju viška para.

Iz udruženja potrošača kažu da je trend povećane potrošnje očekivan, jer je i sam trend "crnog petka" sve više zastupljeniji na našim prostorima.

Inače, podaci za Federaciju BiH još uvijek se ne mogu pronaći, ali sudeći prema fotografijama koje je portal Radiosarajevo.ba zabilježio u Sarajevu 26. novembra, treba očekivati daleko veće brojke i za Federaciju u odnosu na prošlu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije