Oglasio se Staša Košarac nakon što je Konaković izjavio da je uputio protestnu notu Crnoj Gori

5
Radiosarajevo.ba
Oglasio se Staša Košarac nakon što je Konaković izjavio da je uputio protestnu notu Crnoj Gori
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Staša Košarac i Elmedin Konaković

Član Predsjedništva SNSD Staša Košarac oglasio se u utorak, 11. juna, nakon što je ministar vanjskih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković izjavio da je uputio protestnu notu Crnoj Gori zbog spornih izjava predsjednika Skupštine Andrije Mandića da je "svesrpski sabor skup dviju država".

"Iako smo na to navikli od njega, ali bez obzira što se on tako kontinuirano ponaša, mi ćemo kontinuirano reagirati na pokušaje udara na ustavno uređenje BiH", kazao je Konaković.

Košarac je na svom Instagramu uputio poruku Elmedinu Konakoviću koju penosimo u cijelosti:

Izrečena presuda za ubistvo Olivera Ivanovića: Za četvoro optuženih 22 godine zatvora

Izrečena presuda za ubistvo Olivera Ivanovića: Za četvoro optuženih 22 godine zatvora

"Danas sam upozorio zvanične institucije Crne Gore da je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u protestnoj noti iznio isključio lični stav, koji se ne može smatrati zvaničnim stavom BiH.

Ime, u funkciji zamjenika predsjedava SM BiH, obavijestio sam crnogorskog ministra vanjskih poslova da Konakovićeva nota ne predstavlja zvaničan i usaglašen organ predstavništva saveza BiH politike, niti Savjeta ministara BiH nadležnog za provođenje politike i odluke BiH.

Upozorio sam da pisanje i slanje vlastitih političkih stavova u ime BiH predstavlja uzurpaciju i zloupotrebu ovlaštenja ministra vanjskih poslova BiH.

Konaković je poslao 'protestnu notu', jer mu se nije dopao način na koji je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kredibilno i nacionalno odgovorno govorio o nacionalnoj politici za srpske narode bez obzira na druge narode.

To je problem Konakovićeve iskrivljene političke percepcije u kojoj se samo bošnjački politički stavovi mogu smatrati zvaničnim i relevantnim u BiH.

Realnost je drugačija. U ime koga i na osnovu čega Konaković šalju protestne note, ako za to saglasnost nisu dali nadležni organi u BiH?!

Jasno je da to radi jednostrano i mimo Ustava BiH. Njegovi stavovi su isključivo lični i nisu obavezni za institucije BiH, niti imaju podršku srpskih predstavnika na zajedničkom nivou".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije