Oglasio se NOS i otkrio kako je došlo do nestanka struje u BiH i regionu

/ Komentari (7)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

tuner

injektiranje snage? Snaga se injektira? Nije do novinara, ovo su pobudalili pravnci iz energetskog podrucja.

Alf

Kako da ne. Bas je to razlog

adi

Nije cudo sto je drzava u raspadu, ovih ublehaskih organizacija ima 50, i svi dobre plate, regrese a narodu qurcina

I dalje ponavljate opcepoznatu mantru

o preopterecenju i kaskadnom ispadanju. A niko da se usudi kazat A ZASTO TO dolazi do preopterecenja, a toliko ocito i jednostavno. SAMO KLIMA UREDJAJI. Nakotilo se toga, ljudi su konformisti, nece niko vise prirodno, samo komfor, proizvodnje je sve manje,a ti isti danas sjede u strukturama, u biroima koji su svi klimatizirani.... Eh, pa onda je red investirat u dalje ojacavanje proizvodnje i prijenosa elektricne energije. Al haj, barem je portalcic sada ispravno naveo 400 kV, u prethodnim clancima se pojavljivalo 400 ¨kW¨, xi, xi, xi :-)).....

Dispečari

Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća u Jugoslaviji je došlo do potpunog raspada elektroenergetskog sistema. Izuzev Bosne i Hercegovine. Dispečar koji je sjedio u dispečarskom centru EPBiH u Sarajevu uspio je, za one uslove, gotovo trenutno da djeluje i cijelu BiH odvoji od Jugoslavije. Na sreću tada nije bilo silnih SKADA i vještačke inteligencije mora računarske opreme. U to doba radio je sve to čovjek punu smjenu bez *****tanja pažnje. U to doba i hidroelektrana Dubrovnik je bila u sastavu elektroenergetskog sistema BiH. Poslije ovog dogđaja izrađen je veliki eleborat pod vostvom instituta za elektrotehniku iz Zagreba pod imenom Hrvoje Požar ( čuveni profesor na ETF-u u Zagrebu).

LOGIKA

Ne provaljuj se bolan.Nije SKADA,već SCADA, najbolji software na planeti za upravljanje svim vrstama procesa.Prati malo novije tehnologije ili pitaj Bečarevića pravnika nek ti objasni.

Guest

Znas kako vjerujem ovo sto prica o kaskadama. Nikad manje zemlje, manje stanovnika a vise izvora el energije,preko termoelektrana do hidro i mini centeala, a u zadnje vrijeme i fotonaponskih. Ovo je bio hakerski napad na el sistem.

/ Najnovije