Oglasio se ministar Sevlid Hurtić povodom tragičnog događaja u Živinicama

2
Radiosarajevo.ba
Oglasio se ministar Sevlid Hurtić povodom tragičnog događaja u Živinicama
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sevlid Hurtić

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić oglasio se povodom tragičnih dešavanja u Živinicama gdje je u muškarac brutalno ubio ženu pa izvršio samoubistvo.

Njegovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Sa žalošću i nevjericom sam primio vijest o još jednom počinjenom femicidu u Bosni i Hercegovini. Zbog nasilničkog ponašanja život je izgubila još jedna žena, čime broj počinjenog zločina femicida rapidno raste. Prevelik je to bol za sve građane Bosne i Hercegovine, najviše žene koje su u strahu, jer ih sistem ne štiti promptno i valjano.

Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava

Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava

Podsjećam da sam na sastanku održanom prošle sedmice sa predstavnicama Sigurne mreže BiH, te Ingrid Macdonald, rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH, javnosti predočio 11 zaključaka koje je potrebno hitno implementirati. Stručna javnost je saglasna da su ključne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, te njegovo hitno usklađivanje sa Istanbulskom konvencijom.

Važan segment koji ne bi smio biti izostavljen, jeste da femicid bude inkorporiran u zakon kao otežavajuća okolnost, te da sudovi prilikom donošenja presude u ovakvim slučajevima, ne uzimaju u obzir olakotne okolnosti. Podsjećam javnost da u BiH oko 2000 žena godišnje prijavi nasilje. Oko 20 posto njih završi osuđujućom presudom, a ostalih 80 posto"proguta sistem".

Svaka prijava za nasilje se mora tretirati ozbiljnije! Podržavam svaku ženu koja prijavi nasilje i ode od nasilnika, kao i one koje posljednjih dana vrlo hrabro istupaju u javnost i obznanjuju svoje životne priče u nasilničkim uslovima. Još jednom pozivam na spregu boljeg i koordiniranijeg djelovanja između policije, centara za socijalni rad, tužiteljstava i sudova u BiH.

Novi zločin u BiH: Muškarac u Živinicama ubio ženu pa izvršio samoubistvo

Novi zločin u BiH: Muškarac u Živinicama ubio ženu pa izvršio samoubistvo

Hitno osigurati dovoljno i kontinuirano finansiranje iz javnih budžeta za bolje funkcioniranje Sigurnih kuća u BiH", poručio je Hurtić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije