Oglasio se Klub utemeljitelja HDZ-a: Haški vitez Slobodan Praljak nas je zadužio

Radiosarajevo.ba
Oglasio se Klub utemeljitelja HDZ-a: Haški vitez Slobodan Praljak nas je zadužio
Klub utemeljitelja HDZ-a BiH danas se oglasio povodom presude čelnicima "Herceg-Bosne" te u vezi sa samoubistvom Slobodana Praljka.

"Izražavamo iskrenu i duboku sućut obitelji generala Praljka, haaškog uznika i viteza, koji je neviđenim krikom za istinom i pravednošću položio svoj život i time zadužio hrvatski narod. Suosjećamo sa svim žrtvama rata i izražavamo dužno poštovanje. Osuđujemo svaki zločin i smatramo ga individualnom odgovornošću", kaže se u saopćenju.

Haški sud je, navode, zloupotrijebio najviši institut pravde i u njegovo ime presudio najveću nepravdu.

"Haški sud je politički sud, a njegova presuda je politička i služi u političke svrhe. Krajnje je nepravedna i kao takva neprihvatljiva. Smatramo da ni na koji način ne doprinosi nastavku dijaloga, povjerenja i gradnji mira u BiH", ističe se.

Dalje navode da "i koji smo proživljeli to razdoblje pitamo se: Je li volja hrvatskoga naroda, uz snažno ohrabrenje predsjednika Tuđmana za izlazak na Referendum '92. i glasovanje za BiH bio zločin, je li bio zločin organizirati se u HVO i braniti Mostar kojemu je svojom odlukom Krizni štab Skupštine općine Mostar uz suglasnost tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića povjerio obranu Grada Mostara, je li bio zločin primiti u Republiku Hrvatsku i skrbiti za muslimanske izbjeglice iz BiH".

Zločinački poduhvat, potcrtavaju, nije i ne može biti odbrana Bosne i Hercegovine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije