Oglasio se FUP o akciji: Dvojica su uhapšena, već su predati u nadležnost Tužilaštvu

2
Radiosarajevo.ba
Oglasio se FUP o akciji: Dvojica su uhapšena, već su predati u nadležnost Tužilaštvu
Foto: FUP / Ilustracija (na fotografiji nije događaj opisan u tekstu)

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) u utorak, 9. jula, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo proveli su aktivnosti iz svoje  nadležnosti.

Realizovali su naredbu Kantonalnog suda u Sarajevu za pretresanje, a radi pribavljanja predmeta i tragova koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje produženog  krivičnog djela "zloupotreba položaja ili ovlaštenja" i krivičnog djela "povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju". 

Izvršene su službene radnje pretresa u sjedištu privrednog društva Operator – Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo i tom prilikom su pronađeni predmeti i dokumentacija koja se dovodi u vezu sa počinjenjem navedenih krivičnih djela za koje se sumnjiče odgovorne osobe Operator – Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, H.Z. (1967) iz Sarajeva i S.Z. (1988) iz Mostara.

Melina Borčak: Ne smijemo dozvoliti da se izvlače lažima!

Melina Borčak: Ne smijemo dozvoliti da se izvlače lažima!

Po okončanju pretresa, osumnjičeni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje navedenih krivičnih djela, nakon čega su kriminalistički obrađena i u svojstvu osumnjičenih ispitana u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te uz odgovarajuće izvještaje, u zakonskom roku predati u dalju nadležnost postupajućem tužitelju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Nezvanično, uhapšeni su Hermedin Zornić i Slaven Zeljko. Sumnjiče se da su tokom 2022. godine nezakonito zaposlili najmanje 15 osoba u privredno društvo Operator – Terminali FBiH bez raspisivanja javnog oglasa, odnosno mimo procedura, a većina koji su zaposleni nisu ispunjavali uslove za radna mjesta na koja su raspoređeni.

Privredno društvo Operator – Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, je osnovano Odlukom Vlade Federacije BiH 2003. godine sa osnovnom namjenom skladištenja nafte i naftnih derivata. U stopostotnom su vlasništvu Vlade Federacije. Naknadnim odlukama Vlade FBiH, Društvu je na korištenje i raspolaganje dodijeljena imovina Energopetrola d.d., koja je izuzeta iz procesa dokapitalizacije od strane INA/MOL d.d.

To je terminal u Luci Ploče, kontinentalni terminali u Živinicama kod Tuzle, Blažuju kod Sarajeva, Mostar i Bihać, a dodijeljena je na korištenje i imovina tzv. vojnih terminala Misoča-Ilijaš, Pajtov han-Vareš, Pokoj-Bihać, Dretelj-Čapljina i Raštani – Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije