BiH / Oglasio se FUCZ u vezi poplava u Sanskom Mostu i Usori

13. 05. 2019. u 21:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 144

Zbog kiše koja od jučer pada na području Unsko-sanskog kantona došlo je do porasta vodostaja rijeka Une i Sane a u toku noći i sutrašnjeg dana očekuje se dodatno povećanje vodostaja, naveli su iz Federalne uprave Civilne zaštite.

Dodali su da prema predviđanjima najviše padavina i rast vodostaja Sane i njenih pritoka predviđa se u Sanskom Mostu zbog čega je Federalna uprava civilne zaštite u ovu općinu uputila svoje timove.

“Stotinu pripadnika FUCZ sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spašavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kome su uspostavili kamp te se stavili na raspolaganje lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i, ako bude potrebno, i u evakuaciji i spašavanju stanovništva. Agencija za vodno područje rijeke Save ustupila je 32.000 vreća pripadnicima FUCZ koje će se večeras puniti pijeskom i rasporediti na kritičnim tačkama”, pojašnjeno je.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, održao je sastanak sa načelnikom Općine, predstavnicima Općinske službe i Štaba civilne zaštite, kao i ostalim strukturama u ovoj općini.“Razgovarano je o pripremama koje je ova lokalna zajednica već provela u proteklih nekoliko dana i planu prema kome će se djelovati u narednom periodu”, pojašnjeno je.

Ističe se da će večeras će biti održan i sastanak sa premijerom Vlade i Kantonalnim štabom Unsko-sanskog kantona.

“Zbog obilnih padavina Općinski štab civilne zaštite Sanskog Mosta, na vanrednoj sjednici, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Timovi FUCZ od jutros su na terenu i u Općini Usora, gdje se prati stanje koritom rijeke Usore sve do ušća u rijeku Bosnu. Timovi za odbranu od poplava i spašavanje na vodi i pod vodom sa čamcima i potrebnom opremom dežurat će cijelu noć i naredni dan kako bi se spriječilo prodiranje vode u naseljena područja i stanovništvu pružila potrebna pomoć”, istaknuto je.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA