Oglasilo se MVP BiH: Dali jasne upute za ulazak u Srbiju

1
Radiosarajevo.ba
Oglasilo se MVP BiH: Dali jasne upute za ulazak u Srbiju
Foto: Arhiv / Granični prijelaz

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH oglasilo se povodom, kako su naveli, različitih informacija i interpretacija iznijetih u medijima o ulasku državljana BiH u Srbiju.

Iz MVP su dali "jasne i provjerene upute našim građanima" u vezi s novom Uredbom o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Srbije i u vezi s ulaskom u tu državu.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je diplomatskom notom obavijestilo Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine o Uredbi o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 koja je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije. Uredba je stupila na snagu 21. decembra 2020. godine, a primjenjivaće se do 10. januara 2021. godine.

Novim mjerama se propisuje obavezno posjedovanje negativnog nalaza RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati za sve strane državljane, a strani državljani sa stalnim mjestom boravka u Srbiji i državljani Srbije su izuzeti od ove obaveze uz propisivanje desetodnevnog karantina", navedeno je iz MVP BiH.

Istaknuto je da se odlukom navode izuzeci od obaveze posjedovanja negativnog nalaza.

"Oni uključuju stanovnike pograničnog područja koji imaju dokument o radnom angažmanu poslodavca u Republici Srbiji i one koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Srbije.

Među izuzecima su i posade vozila za prevoz robe i putnika, osobe koje su u tranzitu kroz Republiku Srbiju, akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i članovi njihovih porodica, te djeca do 12 godina starosti koji ulaze u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju negativan RT-PCR test", istakli su iz MVP BiH.

Naglašeno je da nova uredba Srbije ne predviđa bilo kakvo izuzeće od posjedovanja negativnog nalaza RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati za državljane BiH, bez obzira na mjesto stalnog boravka u našoj državi.

Podsjetimo, u javnosti su se pojavile informacije da bez testa mogu ući državljani BiH koji žive u RS, a da negativan test moraju imati državljani BiH koji žive u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije