Oglasili se organizatori današnjih protesta u Sarajevu: "Ipak dolazimo danas pred OHR-a"

11
Radiosarajevo.ba
Oglasili se organizatori današnjih protesta u Sarajevu: "Ipak dolazimo danas pred OHR-a"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Protesti / Ilustracija

Udruženje ReSTART je pozvalo građane Bosne i Hercegovine na masovne proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, koji će se održati danas, 20. decembra, u 12:05 sati. 

Oglasili su se nakon vanredne konferencije koju je održao visoki predstavnik Christian Schmidt u kojoj je rekao da će nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH ukoliko to ne uradi Parlamentarna skupština BiH.

Saopćenje ReSTART-a prenosimo u cijelosti.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

"Sa velikim oduševljenjem primili vijest da je protektor Schmidt samo dan prije najavljenih protesta udovoljio našem zahtjevu za izmjenu izbornog zakona (mada to isto smo pisali i prije 2 godine, kako njemu, tako i Parlamentu) u smijeru kakvom žele građani (a ne stranke).

I sam svjestan da Parlamenti, osim da im budu još veća primanja (po osnovu plate, raznih komisija, toplog obroka, odvojenog života, ‘bijelog hljeba’…) nisu u stanju donositi bilo kakve odluke (zbog sistema protiv kojeg se i borimo), on je samo privremeno prebacio lopticu na njih (da dobije na vremenu) i preuzeo na sebe da to odradi u roku od dvije, tri sedmice i to baš u momentu kada bude aktuelan Dan RS-a i kada fokus bude samo na toj temi (iako ulazi u izbornu godinu).

Ipak konstatujemo da je hrabri herr Schmidt izrazio spremnost da to preuzme na sebe.

Danke schone herr Schmidt.

Danas veliki protesti u Sarajevu ispred OHR-a: Samo jedan zahtjev - Izborni zakon do Nove godine

Danas veliki protesti u Sarajevu ispred OHR-a: Samo jedan zahtjev - Izborni zakon do Nove godine

Sa pohvalama i čestitkama ReSTART-u BiH su se prvi javili Ivana Marić i HDZ, zatim Transparncy International, USAID i A. ambasada, zatim trojka i SDA, nakon toga SNSD, SDS i PDP, pa Reis, Biskup i Patrijarh, zatim VKBI, Hrvatski narodni sabor i Srpsko građansko vijeće… Svi su saglasni da dosta je bilo luđačke, dejtonske košulje koja je odgovarala samo etno elitama i u koje su se uklopile sve političke opcije. Ovo svi vide kao prvi potez u smijeru implementacija presuda Evropskog suda u Strazburu i konačnog ukidanja aparthejd sistema koji su začeli HDZ i OSCE još sa dvjema školama pod istim krovom (imitacija dva doma u Parlamentu). Napokon su HDZ i analitičarka Marić shvatili da nas to ne vodi ispunjavanju 14 prioriteta i ulasku u EU, za koju se toliko zalažu.

Protektoru Schmidt, šalu na stranu, ako i ovaj put izradiš, dižemo velike, baš velike, masovne proteste, da te svrgnemo s vlasti! Dosta je bilo diplomatije (šuplje) protektore! Kreni da radiš u interesu građana i države, jer (samo) za to si plaćen!

Na dobrom si putu, ne skreći više ka Zagrebu, jer svi putevi vode u glavni grad BiH, a to je Sarajevo!

Jačaj suvrenitet države, a ne podaništvo, jačaj građane i naciju, a ne etno torove koji su nas dovele tu gdje jesmo. Danas ipak dolazimo pred tvoju kuću, jer mi smo od riječi, nikada do sada nismo izradili građane ove zemlje, pa nećemo ni ovaj put. Obraz se teško gradi, a vrlo lako može da izgubi", naveli su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije