Novi problem u Federaciji: Pehar dao ostavku, kaže - zbog vakcina

1
Radiosarajevo.ba
Novi problem u Federaciji: Pehar dao ostavku, kaže - zbog vakcina
Foto: Screenshot / Davor Pehar

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, dao je neopozivu ostavku na poziciju.

"Dana 20. maja 2021. godine, prim. dr. Davor Pehar je Upravnom vijeću Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH podnio neopozivu ostavku na mjesto ravnatelja ove ustanove, uz obrazloženje da zbog nedovoljnih količina cjepiva protiv COVID-19 koja su na raspolaganju građanima Federacije BiH, kao i zbog neslaganja s politikom nabavke cjepiva direktnim putem za koju ga je ovlastila Vlada Federacije BiH, iz moralnih razloga više ne može obnašati ovu funkciju", kazali su iz Zavoda.

Neopoziva ostavka prim. dr. Davora Pehara proslijeđena je članovima Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, kao i Federalnom ministru zdravstva prof. dr Vjekoslavu Mandiću na daljnje postupanje.

Šta je pozadina

No, prema izvorima portala Radiosarajevo.ba iz Vlade Federacije Bosne i Hercehovine, Peharova ostavka uslijedila je nakon što nije dobio podršku od HDZ-a da mu "pomognu na poziciji".

Navodno je njihovu pomoć zatražio više puta, no nije naišao na dobar prijem u stranci u kojoj su se, kako se čini, najčešće pravili da te poruke nisu došle.

"Zavod godišnje nabavlja stotine drugih vakcina, protiv gripe i slično...zbog čega je sad drama i zašto sad traži pomoć na poziciji", spekuliralo se na sastancima u zgradi Federalne vlade.

Podsjetimo, Pehar je već neko vrijeme glavno ime za opstrukciju koje se u uredima Federalne vlade provlači u priči oko nabavke vakcine.

Ni sam nije pomogao tome, pogotovo u martu kad je odbio potpisati ugovor za nabavku vakcina, riječima "ne želim da idem u zatvor", a poslije i govorio:

"Zavod je ustanova koja radi na distribuciji i kontoroli vakcina iz obavezne imunizacije. Cjepivo protiv COVID-a nije obavezna imunizacija, ono je još dobrovoljno. I sad Zavod treba preuzeti na sebe poslove nabavke, mada je to u rukama svih onih iznad nas - države, vlade, svih drugih institucija."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije