Oglasili se iz Suda BiH: Ovo su mjere zabrane koje su izrečene Atifu Dudakoviću

5
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz Suda BiH: Ovo su mjere zabrane koje su izrečene Atifu Dudakoviću
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Atif Dudaković

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da se odredi pritvor generalu Armije RBiH Atifu Dudakoviću.

O ovom slučaju oglasili su se iz Suda Bosne i Hercegovine:

"Sud Bosne i Hercegovine je 26. aprila 2023. godine donio rješenje kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH od 24. aprila 2023. za ukidanje izrečenih mjera zabrane i određivanje pritvora prema optuženom Atifu Dudakoviću.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Optuženom Atifu Dudakoviću su na snazi sljedeće mjere zabrane:

- zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, na način da se optuženom ograničava kretanje na teritoriju Bosne i Hercegovine, odnosno zabranjuje putovanje izvan BiH, uz privremeno oduzimanje pasoša, zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja lične karte za prelazak preko državne granice;

- zabrana sastajanja s određenim osobama, na način da se optuženom zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski kontakt ili kontaktiranje preko posrednika) ili povezivanje na bilo koji način sa svjedocima navedenim u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 10.10.2018. godine, uključujući i približavanje svjedocima na udaljenosti od 100 metara, te se zabranjuje kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi s ovim postupkom.

Sud BiH odbio prijedlog da se odredi pritvor Atifu Dudakoviću

Sud BiH odbio prijedlog da se odredi pritvor Atifu Dudakoviću

Atif Dudaković je optužen za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog Zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), u vezi s krivičnim djelom uništavanje kulturnih, historijskih i religijskih spomenika iz člana 183. KZBiH i ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZBiH", saopćeno je iz Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije