Oglasili se iz pokreta Za nove generacije: "Bili smo dio Osmorke, od jučer smo i zvanično opozicija"

5
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz pokreta Za nove generacije: "Bili smo dio Osmorke, od jučer smo i zvanično opozicija"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Damir Marjanović

Politički pokret Za nove generacije, kao dio tzv. Osmorke, od jučer i zvanično odlazi u opoziciju u Skupštini Kantona Sarajevo, potvrdili su i zvanično, u saopćenju koje su javnosti poslali danas, uz naslov "Vlada Kantona Sarajevo obmanjuje javnost već u prvim koracima".

"To nikako ne znači da se nećemo nastaviti pridržavati potpisanog sporazuma čiji raskid se nikada zvanično nije desio.

Međutim, formiranje Vlade Kantona Sarajevo bez jasnog i transparentnog plana aktivnosti, bez poštovanja spomenutog sporazuma i bez konkretnih i jasno definisanih aktivnosti koje će uslijediti, pokret Za nove generacije ne može podržati jer bi bilo u suprotnosti sa prethodno dogovorenim stavovima i preuzetim obavezama", istakli su.

Pogledajte atmosferu iz "Zmajevog gnijezda": Evo kako su građani Sarajeva ispratili otvaranje EURO-a

Pogledajte atmosferu iz "Zmajevog gnijezda": Evo kako su građani Sarajeva ispratili otvaranje EURO-a

Zahvalili su se "partnerima što su prepoznali amandmane koje smo uputili još u toku Nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu i što su gotovo sve uvažili i prezentirali kroz Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo".

"Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo je uvećan za više od 250 miliona KM u odnosu na Nacrt što nam daje za pravo da sumnjamo u mogućnost njegovog izvršenja, pa se s razlogom pribojavamo da su usvojeni amandmani samo stavke na papiru za čije izvršenje neće biti dovoljno novca. Vladi Kantona Sarajevo dajemo šansu da u narednih 100 dana dokažu da griješimo. No, bez obzira i na to ostaje pitanje zašto taj novac nije bio prikazan u fazi Nacrta budžeta Kantona Sarajevo i da li je na ovaj način obmanjena javnost kroz proces javne rasprave?

Naše političko djelovanje bit će svakako usmjereno na konstruktivne kritike i približavanje Vlade Kantona Sarajevo ciljevima dogovorenim u sporazumu Osmorke, kao i stvarnim potrebama naših sugrađana", zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije