Oglasili se iz Naše stranke: 'Obrazovanje nije eksperiment, SAFER-u odlučno ne!'

2
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz Naše stranke: 'Obrazovanje nije eksperiment, SAFER-u odlučno ne!'
Foto: Pexels / Ilustracija/Ucenje

U susret SAFER učenju – Reforma predškolskog osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, naziv je strateškog dokumenta koji je donijelo Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.

Taj dokument izazvao je dosta kontroverzi u javnosti. Tim povodom oglasila se Enita Nakaš iz Naše stranke, članica Komisije za obrazovanje u Kantonu Sarajevo.

Njeno saopćenje prenosimo u cojelosti:

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

"Nedavno objavljeni strateški dokument pod nazivom 'U susret SAFER učenju – Reforma predškolskog osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo' nije adekvatan da bude osnov reforme obrazovanja.

U samom dokumentu nedostaje veza sa postojećim pravnim okvirom, strategijom razvoja KS, opis ili pregled postojećeg stanja u obrazovanju, mjerljivi indikatori ostvarivanja zadatih ciljeva, a ni ciljevi nisu jasno definisani.

SAFER dokument ne sadrži nikakvu metodologiju niti akcioni plan, odnosno način implementacije strategije, a ne navode se ni indikatori kao ni procjena finansijskih sredstava potrebnih za implementaciju.

Autori SAFER-a Christopher Jones, Ziauddin Jordan i Scott Jordan ne zadovoljavaju ni minimalne kriterije da bi se bavili ovako kompleksnom temom. Oni nemaju objavljene radove iz oblasti obrazovanja, reforme obrazovanja, izrade kurikuluma i sl.

Niko ih ne citira, niko nije stručno/naučno testirao njihove metode niti opisao njihove studije slučaja transformacije obrazovanja.

Šta je SAFER? Haos zbog dokumenta objavljenog na stranici Ministarstva za obrazovanje KS

Šta je SAFER? Haos zbog dokumenta objavljenog na stranici Ministarstva za obrazovanje KS

SAFER dokument morao je biti dostupan za javnu raspravu kao što je to slučaj sa strategijom razvoja KS, s obzirom na to da će implementacija strategije biti finansirana iz budžeta KS i javni je interes. Javnost je, međutim, zaobiđena, uključujući i stručnu javnost.

Sama ideja SAFER-a, nejasno obrazložena, pošto nigdje dosad nije testirana i dokument s nabrojanim nedostacima, s obzirom na to da bi ovdje bio prvi put testiran liči na eksperiment a takav odnos prema našem obrazovanju je nedopustiv.

Mi imamo jasne smjernice kako unapređivati naše obrazovanje a imamo i kompetentne ljude koji to mogu uraditi”, navodi se u reakciji iz Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije