Oglasili se advokati porodice Gadžun: 'Ne koristite predmet za obračun sa političkim strankama'

2
Radiosarajevo.ba
Oglasili se advokati porodice Gadžun: 'Ne koristite predmet za obračun sa političkim strankama'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Roditelji malene Džene Gadžun ispred Tužilaštva KS

Nakon što je u četvrtak navečer, 8. juna, pristigla vijest da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu protiv troje ljekara vezano za slučaj smrti dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun, ogasio se advokatski tim njene porodice.

Podsjetimo, optužnica, koja je proslijeđena sudu u Sarajevu na potvrđivanje, podignuta je protiv ljekara Suada Rozajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić.

Saopštenje advokatskog dima porodice Gadžun, u nastavku prenosimo u cijelosti:

Pomoću ovog trika ormar će vam mirisati fenomenalno, a samo je potrebno...

Pomoću ovog trika ormar će vam mirisati fenomenalno, a samo je potrebno...

“Obzirom na navedeno, Ljekarska komora Kantona Sarajevo donijela je odluku o prekidu disciplinskog postupka protiv ljekara Suada Rožajca i Jasmine Halimić do okončanja krivičnog postupka.

Iako optužnicom nisu obuhvaćene sve osobe koje su involvirane u događaj od 08.11.2021.godine, to ne znači da su amnestirane od odgovornosti u drugim postupcima, te će advokati i porodica Gadžun iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva u pravcu utvrđivanje i njihove odgovornosti pred nadležnim organima.

Protest porodice Džene Gadžun ispred Vlade KS
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Protest porodice Džene Gadžun ispred Vlade KS

Advokati i porodica Gadžun koriste priliku da upute molbu javnosti da objektivno izvještavaju o ovom predmetu. Navedeno se posebno odnosi na suzdržavanje od bilo kakvog govora mržnje i prijetnji prema optuženim u ovom predmetu. Također porodica ima potrebu da ukaže na važnost da mediji izvještavaju i o predmetima u kojima postoje osnovi sumnje da su počinjena ista ili slična krivična djela, i to od strane onih kojima su živote povjerili. Posljednje se, prije svega, odnosi na malodobnu M. Dž. iz Tuzle, novorođenče iz Foče, u slučaju porodice Selimović iz Tuzle, Azru Bećirpašić iz Bihaća.

Koristimo priliku da se zahvalimo Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, glavnoj kantonalnoj tužiteljici Sabini Sarajlija, zamjenici glavne tužiteljice, Melihi Dugalija, postupajućim tužiteljicama, kao i MUP-a Kantona Sarajevo na profesionalnom radu u ovom predmetu. Iako je porodica Gadžun u nekoliko navrata tokom prošle godine imala potrebu da protestima ukaže na svoju bol zbog gubitka dvoipolgodišnjeg djeteta, ipak, vrlo brzo su se (u granicama koji nisu ometali provođenje istrage) uvjerili u profesionalan rad tužilaštva u ovom predmetu.

Nažalost, ni advokati, a ni porodica Gadžun u prethodnom periodu, i pored velike želje, nisu mogli da sa svojim najbližim kao i sa javnosti podijele informacije (o radu advokata, rezultatima, o toku istrage, planovima i namjerama u radu na predmetu), a sve u cilju pravilnog i potpunog utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje se odnose na ovaj predmet.

Opreza radi istićemo da su, i pored Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, podnesene krivične prijave kod Tužilaštva BiH i Kantonalnog Tužilaštva Zeničko-dobojskog Kantona.

Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Podignuta optužnica protiv troje ljekara zbog smrti djevojčice Džene Gadžun

Ne smijemo dopustiti da odluke suda u ovakvim predmetima, a koji se tiču zdravlja ljudi ostanu samo u sudskoj praksi, odnosno da budu predmet kratkoročnog izvještavanja od strane medija.

Apelujemo na sve institucije iz oblasti zdravstva (Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Ljekarske komore, nadležne inspekcije, kao i ljekare) da preuzmu obaveze i odgovornosti, u okviru svoje nadležnosti, u pravcu zaštite života i zdravlja građana kako se ne bi desila nova Džena Gadžun.

Za kraj, molimo medije da ne koriste predmet Džene Gadžun za medijski obračun sa političkim strankama čiji su optuženi eventualno članovi”, navodi se na kraju saopštenja.

Podsjetimo, djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun, u srednjoj Bosni, preminula je 14. novembra 2021. godine, tri dana nakon što je, zbog korekcije spuštenog očnog kapka, operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije