Oglasile se i Žene SDA: Garantuje li nam ministar Katica da sutra nečija majka neće izgubiti dijete?

11
Radiosarajevo.ba
Oglasile se i Žene SDA: Garantuje li nam ministar Katica da sutra nečija majka neće izgubiti dijete?
Foto: Žene SDA / Žene SDA Sarajevo

Kantonalna organizacija Žene Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo priključila se drugim ograncima svoje stranke, koja proteklih dana žestoko optužuje ministra unutrašnjih poslova ovog kantona Admira Katicu, uz tvrdnju da je sigurnosna situacija u gradu katastrofalna.

Žene SDA su danas, 12. juna, također saopćenjem reagirale nakon ubistva koje je počinjeno u ponedjeljak, 10. juna, u poslijepodnevnim satima na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, u trenutku kada je u ovom dijelu grada veliki broj šetača, a pogotovo djece.

"Sarajevo, glavni grad poznat po svojoj bogatoj historiji, kulturi i gostoprimstvu, u posljednje vrijeme suočava se sa ozbiljnim problemom sigurnosti. Svakodnevni obračuni kriminalnog podzemlja, duboko uznemiruju našu zajednicu i otvaraju važno pitanja o stanju sigurnosti. Posljednje ubistvo, 'u po bijela dana' još jedan je u nizu pokazatelja katastrofalne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo", smatraju Žene SDA. 

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

Ovaj događaj, poručile su, "nameće i još jedno pitanje: da li je Sarajevo postalo poprište za obračunavanje svih pojedinaca koji su druge strane zakona?".

"Ako se ovakve likvidacije mogu desiti na našim ulicama i to u toku radnog dana, ko garantuje da se sutra to neće desiti nekom nevinom prolazniku? Majke strepe za sigurnost svoje djece, a djeca se boje za svoje roditelje. Garantuje li nam ministar Katica da sutra nečija majka neće izgubiti dijete ili dijete izgubiti majku zbog nasilja na ulicama? Važno je istaći da se likvidacija desila u Vilsonovom šetalištu koje je oduvijek važilo za oazu mira u našem gradu, mjesto gdje roditelji provode vrijeme sa djecom. Najstariji članovi društva vrijeme šetnje upravo provode tu, odmarajući na klupama, a ispred jedne od njih se desio i ovaj strašni zločin. 

Predložen jednomjesečni pritvor za ubicu s Vilsonovog šetališta

Predložen jednomjesečni pritvor za ubicu s Vilsonovog šetališta

Ovo nije samo statistika, već direktan utjecaj na kvalitet naših života i osjećaj sigurnosti. Obećali su vladavinu prava i pravde, a nisu u stanju spriječiti likvidacije i njene pokušaje, skoro pa svakodnevno. Vlast u Kantonu Sarajevo i njeni nadležni organi moraju hitno preduzeti konkretne korake kako bi osigurali bezbjednost svih građana. Tražimo pojačane mjere sigurnosti, veću prisutnost policije na ulicama i brže reagovanje na prijetnje i incidente. A je li naša vlast sposobna odgovoriti na ove izazove? Nažalost, i običnom građaninu je vidljivo da nije", naglasile su iz ove političke organizacije, te nastavile: 

"Mi, građani Sarajeva zaslužujemo da se osjećamo sigurno. Ne smijemo dozvoliti da naš grad postane mjesto gdje se pojedinci obračunavaju na uštrb sigurnosti nevinih ljudi. Pozivamo sve relevantne institucije i vlast da se napokon počnu baviti prioritetnim problemima i ulože napore u borbi protiv kriminala i da se ozbiljno posvete rješavanju ovog problema. Pozivamo i one koji kritikuju Stranku demokratske akcije kao opoziciju, a zbog reakcija na sigurnosnu situaciju, da ne zaborave da je upravo njihova stranka nastajala na tragediji jedne porodice, i da su upravo oni članove te iste porodice involvirali u politiku, ne bi li dobili naklonost javnosti i glasača. Neka ne zaboravljaju, ili neka odstupe sa pozicija sa kojih ne znaju djelovati. "

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije