Oglasila se Vlada RS nakon skandala s fotografijom u Prijedoru i obrušila se na "sarajevske medije"?

24
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Vlada RS nakon skandala s fotografijom u Prijedoru i obrušila se na "sarajevske medije"?
Foto: Twitter / Milorad Dodik ponovo falsifikuje historiju

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite bosanskohercegovačkog entiteta RS saopštilo je danas da prikazivanje fotografija Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio obilježavanje 28 godina od srpskog stradanja u pogromu "Oluja" predstavlja nehotičnu i nenamjernu grešku agencije iz Srbije koja je pripremala video materijal, a koju je angažiralo Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

"Pokušaj pojedinih sarajevskih medija da prikazivanje fotografija Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio program obilježavanja predstavi kao što je bilo šta osim kao nehotičnu i nenamjernu grešku, i to profesionalne agencije iz Srbije, koja je angažirana od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, i koja je pripremala video-materijal je manipulacija s ciljem da se otvori novi krug prebrojavanja žrtava i "mjerenje" čije je stradanje veće", saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da su, nažalost, broj žrtava i razmjere stradanja "tokom posljednjih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije toliko da je dostupno more fotografija koje o tome svjedoče".

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Pogriješiti o etničkoj pripadnosti neke od osoba s tih fotografija je pogreška koja se događa čak i profesionalcima. Ministarstvo dijeli stav Njegove svetosti patrijarha Porfirija da žrtve i majke suze nemaju ni vjeru, ni etničku pripadnost i da mi jednako želimo i poštujemo svaku žrtvu i svaku bol za njom", navode iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da "oni koji na ovakvoj, očito nenamjernoj omašci prave nove razdore i mržnju pokazuju da nisu razumjeli baš ništa od riječi Njegove svetosti". Ministarstvo smatra da je tzv. "obilježavanje 28 godina od stradanja srpskog naroda tijekom zločinačke akcije hrvatske vojske proteklo dostojanstveno i da su poslate poruke primjerene veličine tragedije koja je zadesila narod Republike Srpske Krajine, ali i visoke Krajine".

Podsjetimo, fotografija kroz koju se predstavlja operacija "Oluja" je zapravo fotografija iz jula 1995. godine nastala nakon pada Žepe. Autor je fotograf AFP Joel Robine. On je uslikao Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno sa hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije