Nermina Mujkić za Radiosarajevo.ba: "U šoku sam. Ovo poniženje neću prihvatiti"

19
L. Memčić
Nermina Mujkić za Radiosarajevo.ba: "U šoku sam. Ovo poniženje neću prihvatiti"
FOTO: Društvene mreže / Milorad Dodik; Nermina i Sabina Mujkić

Samo nekoliko dana nakon napada na Srebrenicu i genocida nad Bošnjacima, snage vojske i policije RS su krajem jula 1995. godine osvojile 50 kilimetara udaljenu Žepu.

Od 25. do 27. jula, pod direktnom nadležnošću bivšeg generala takozvane vojske RS Zdravka Tolimira koji se nalazio u Žepi tokom cijele operacije, skoro 4.400 žena djece i starijih osoba prisilno je uklonjeno iz enklave Žepa autobusima.

Tada je fotograf AFP-a Joel Robine napravio fotografiju Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno s hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine. I upravo je tu fotografiju negator genocida i falsifikator historije, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, iskoristio tokom takozvanog obilježavanja 'dana sjećanja na Srbe stradale i prognane u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja"'.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Na fotografiji se nalazi beba Nermina Mujkić-Gušo koju majka Sabina drži u naručju.

U kratkom razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Nermina je potvrdila da su na fotografiji ona, njena majka i brat.

"Ja sam beba u maminom naručju. Brat je pored nas, a drugi ispred nas u transporteru je bio jer je ranjen. Bog je na strani pravednih, ali ovo poniženje neću prihvatiti", kazala je.

Dodikova fabrika laži: Na obilježavanju 'Oluje' koristio fotografije protjeranih Bošnjaka iz Žepe

Dodikova fabrika laži: Na obilježavanju 'Oluje' koristio fotografije protjeranih Bošnjaka iz Žepe

Riječi kojima opisuje kako se trenutno osjeća su šok i užas.

I nije ovo prvi put da se fotografija na kojoj su prikazane patnje protjeranih Bošnjaka iz Žepe iskorištava. Srbijanski mediji su i ranije koristili ovu fotografiju tvrdeći da je nastala tokom spomenute akcije. Nije teško ni provjeriti izvor fotografije, dovoljno je otići na stranicu AFP.

Protjerane izbjeglice koje su preživjele pad Žepe, zahvaljujući Dodiku i ostalim koji su u Prijedoru - gradu u kojem nije bilo rata, ali je ubijeno skoro 4.000 Bošnjaka i Hrvata - obilježavali 'dan sjećanja na protjerane i ubijene Srbe', ponovo moraju prolaziti kroz traume jer neko ciljano ili pukim neznanjem, koristi njihovu patnju.

Sabina Mujkić, Žepa
Foto: AFP: Sabina Mujkić, Žepa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije