Saopćenje / Oglasila se SIPA s novim informacijama o jutrošnjoj akciji

06. 12. 2021. u 15:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su realizovali aktivnosti koje se odnose na pretrese stambenih objekata fizičkih lica na četiri lokacije kao i pretrese poslovnih objekata pravnih lica na pet lokacija na području Sarajeva i Konjica.

Uhapšene su dvije osobe koje su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Također, u sklopu navedenih aktivnosti uručeni su pozivi za pet osumnjičenih osoba, koja se trenutno nalaze u prostorijama SIPA-e gdje će biti ispitani u svojstvu osumnjičenih.

Aktivnosti policijskih službenika još uvijek su u toku.

Podsjetimo da su se jutros oglasili i iz Tužilaštva BiH te su rekli kako SIPA vrši pretrese na sedam lokacija u Sarajevu i Konjicu, zbog sumnji u organizovani i privredni kriminal te korupciju.

Riječ je o akciji nazvanoj Trik, a među osumnjičenima je i direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović.

"Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, u više gradova u BiH, vrše lišenja slobode osumnjičenih i pretrese objekata i prostorija u okviru istrage za koruptivna kaznena djela u višemilijunskom iznosu.

Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemiljunskom iznosu.

U okviru predmeta Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske agencije vodili su dugotrajnu istragu u okviru koje je ostvarena međunarodna suradnja sa partnerskim institucijama više država.

Nakon lišenja slobode i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima", navodi se u saopćenju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)