Oglasila se policija: U toku akcija 'Black Tie 2', međunarodnu podršku pružili FBI, DEA i Europol

5
Radiosarajevo.ba
Oglasila se policija: U toku akcija 'Black Tie 2', međunarodnu podršku pružili FBI, DEA i Europol
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Akcija SIPA-e u Sarajevu

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kao što je portal Radiosarajevo.ba ranije pisao, započeli su u ponedjeljak ujutro, 22. aprila, pretrese na više lokacija u Sarajevu.

Povodom akcije oglasio se MUP KS, a njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Sarajevo, 22.04.2024. godine - U toku je realizacija akcije „Black Tie 2“. Aktivnosti lišenja slobode i pretresa, vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba.

Rijedak prirodni fenomen nalazi se u pritokama Sane: Ovo će oduševiti mnoge u BiH

Rijedak prirodni fenomen nalazi se u pritokama Sane: Ovo će oduševiti mnoge u BiH

Među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela.

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.

Sa postupajućim tužiocem Tužilaštva Bosne i Hercegovine, akciju provode Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, uz podršku Uprave policije MUP-a ZDK i Uprave policije MUP-a HNK", saopštili su iz MUP-a KS.

Privođenje biznismena Gordana Memije

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Privođenje biznismena Gordana Memije

Akcijom rukovodi Tužilaštvo BiH, a mete akcije su osobe povezane s narko kartelom Edina Gačanina Tita.

Akcija se provodi u na nekoliko lokacija u gradu, a prema posljednjim informacijama - specijalci su u sarajevskim naseljima Breka, Ciglane i Dolac Malta

Pretresi se vrše i u Mostaru i Zenici.

Podsjetimo, Edin Gačanin je u martu 2023. završio na crnoj listi Ministarstva finansija i trezora SAD. Za njega su naveli da je jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom.

"Rođen je u Sarajevu i vođa je Kartela Tito i Dino koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Pored trgovine drogom u velikom broju zemalja, Gačaninov kartel bavi se i pranjem novca i usko je povezan sa grupom organiziranog kriminala Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koja je već stavljena na listu OFAC prema Izvršnoj uredbi 13581, koja je dopunjena Izvršnom uredbom 13863, zbog uloge koju ima kao važna transnacionalna kriminalna organizacija", naveli su tada iz Ministarstva finansija i trezora SAD.

Pojasnili su zbog čega je završio na crnoj listi... 

"OFAC stavlja Edina Gačanina na crnu listu prema Izvršnoj uredbi 14059 zbog učešća ili pokušaja učešća u aktivnostima ili transakcijama koje značajno doprinose ili predstavljaju veliki rizik za značajno širenje međunarodne trgovine nezakonitim narkoticima ili sredstvima za njihovu proizvodnju.

Novi detalji: Izdat nalog za saslušanje visokopozicioniranog policijskog službenika

Novi detalji: Izdat nalog za saslušanje visokopozicioniranog policijskog službenika

Sankcije protiv Gačanina usko su koordinirane sa Upravom za borbu protiv droga SAD, Evropskom agencijom za saradnju u provedbi zakona (EUROPOL) i vladama Nizozemske, Francuske i Belgije", istakli su tada.

Edin Gačanin Tito krajem 2023. sklopio je sporazum sa nizozemskim pravosuđem. On je 1. novembra priznao krivicu.

Sud u Rotterdamu je 16. novembra 2023. prihvatio sporazum i osudio Gačanina na sedam godina zatvora i milion eura kazne.

U našoj galeriji pogledajte prve fotografije današnje akcije.

Više detalja o akciji Black Tie 2 koja se realizira u BiH možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije